U trendu

Susret Sija i Kralja Saudijske Arabije

RIJAD, 8. decembar (Sinhua) – Kineski predsednik Đinping Si, sreo se u četvrtak sa kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, poglavarem Saudijske Arabije, u Palati Al-Jamah u Rijadu, prestonici te zemlje.

Kako prenosi Sinhua, Si je tom prilikom izjavio da mu je drago što posle šest godina ponovo ima priliku da boravi u Saudijskoj Arabiji i da se još živo seća svoje prethodne posete. Si je takođe izrazio zadovoljstvo što konsenzus o razvoju kinesko-saudijskih odnosa postignut 2016. godine prerasta u konkretnu saradnju.

Mogućnosti za kinesko-saudijsku saradnju vrlo su široke. Kina vidi Saudijsku Arabiju kao značajnu silu u današnjem, viševalentnom svetu i pridaje veliki značaj razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Saudijskom Arabijom, kazao je Si.

Kina je spremna da dalje jača stratešku komunikaciju i produbi saradnju sa Saudijskom Arabijom u svakom pogledu da bi se ostvarili razvojni ciljevi obeju zemalja i očuvali globalni mir i stabilnost, izjavio je Si.

Kralj Salman poželeo je Siju toplu dobrodošlicu i kazao da je prethodna, krajnje uspešna, poseta kineskog predsednika bila zaista vredna pamćenja.

Poslednjih godina, Kina i Saudijska Arabija izvanredno su napredovale u ostvarenju sinergije između strategija i izvođenja bilateralne saradnje na raznim poljima. Obe zemlje uspostavile su međusobno razumevanje po mnogim važnim pitanjima, uključujući interese Kine i interese Saudijske Arabije, izjavio je kralj Salman.

Kralj je takođe rekao da veoma ceni odnose sa Kinom i da je spreman da sa Sijem sarađuje na unapređenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Kinom da bi narodu obeju prijateljskih zemalja bilo još bolje. To će, kazao je on, takođe doprineti miru, stabilnosti i smirenosti kako u regionu tako i u svetu.

Lideri dveju zemalja potpisali su ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Narodne republike Kine i Kraljevstva Saudijske Arabije, dogovorivši se pritom i da se sastaju svake dve godine, pri čemu će se smenjivati kao domaćini tih susreta.

Sastanku su prisustvovali i Suesjang Ding i Ji Vang, prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.