U trendu

Šuster: Desničarski ektremizam jasan poziv na akciju

BERLIN – Napad maskiranih neonacista na košer restoran u Kemnicu, na marginama antimigrantskog protesta, pokazuje da postoji dubok problem sa desničarskim ekstremizmom u regionu i da bi to trebalo smatrati pozivom na akciju, rekao je predsednik nemačkog Centralnog saveta Jevreja Jozef Šuster.

„Problem moramo nazvati pravim imenom“, istakao je Šuster, koji je ranije osudio nasilne proteste krajnje desnice, održane 26. i 27. avgusta, pre nego što se saznalo za napad na jevrejski restoran, prenosi danas AP.

Šuster je oštro kritikovao nemačke zvaničnike, ne imenujući nikoga posebno, zbog „pokušaja da očigledno umanje značaj incidenta“.

„Pokušaji smirivanja i nedostatak distanciranja od desničarskih populista upravo idu na ruku ovim snagama“, zaključio je on.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice nakon što je nemački državljanin u Kemnicu izboden nožem i ubijen 26. avgusta, posle svađe s migrantima koja je eskalirala.

Naredne noći, oko 6.000 krajnje desničarskih demonstranata uključujući neonaciste, članove antimigrantski nastrojene stranke Alternativa za Nemačku i druge, sukobilo se sa protivnicima demonstrancija, dok su maskirani demonstranti napali jevrejski restoran kamenjem i flašama, navodi AP.

Tom prilikom, ranili su vlasnika restorana uzvikujući „Svinjo jevrejska, marš iz Nemačke“, dodaje američka agencija.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izrazio je u četvrtak naklonost prema demonstrantima, izjavivši da bi se i sam „rado pridružio demonstrantima na ulici da nije ministar“, uz napomenu da „naravno, ne bi sa radikalima“, preneli su nemački mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.