U trendu

Suverenisti traže sednicu Odbora za nacionalnu bezbednost

ZAGREB – Nedavni slučaj policajca iz mesta pored Vinkovaca sa hrvatsko-srpskim državljanstvom, koji je dobio poziv i upisao se u vojnu evidenciju Srbije i dalje je tema u hrvatskim medijima, nakon što su hrvatski suverenisti u petak zatražili sazivanje sednice parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost na ovu temu, jer veruju da ovo nije jedini takav slučaj, već da ih mnogo više.

Riječki Novi list piše da se čini da ovaj 21.-godišnjak nije bio oduševljen što je prehodno od 2019. ignorisao tri poziva koja su mu stigla iz Srbije, pa je odlučio da ispuni svoju dužnost kao državljanin Srbije možda, kako kažu, i zbog novčane nadoknade ili pretnje zatvorom.

Protiv ovog mladića u Hrvatskoj je pokrenut disciplinski postupak sa obrazloženjem da se u pisao u vojnu evidenciju Srbije, a da prethodno o tome nije obavestio svog neposrednog nadređenog, a dok postupak ne bude završen on je udaljen iz službe.

Do suspenzije radio je na graničnom prelazu Tovarnik.

Hrvatski suverenisti, piše list, tvrde da je još petnaestak policajaca s područja policijskih uprava osječko-baranjske i vukovarsko-sremske koji su i državljani Srbije od oktobra prošle godine primilo poziv kao i ovaj momak iz Mirkovaca, kod Vinkovaca, pa su zbog toga, zatražili sazivanje sednice parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost.

Suverenista Marijan Pavliček je za riječki dnevik rekao da je to informacija koja kola među policijskim službenicima, pa su zbog toga odlučili da to i objave.

„Slučaj s kojim je javnost upoznata sigurno nije izolovan. Velik je problem što u našem MUP-u ne raspolažu podacima o tome koji policajci imaju dvojno državljanstvo, to je neverovatno“, kaže Pavliček.

Za njega, kaže, nije sporan upis u vojnu evidenciju Srbije samo hrvatskih policajaca koji su nosoci dvojnog državljanstv, već generalno svih pripadnika srpske nacionalne manjine koji poseduju dvojno državljanstvo.

Smatra apsurdnim da se neko ko živi u jednoj državi upisuje u vojnu evidenciju druge, bez obzira na to da li supripadnici MUP-a.

„Čemu to? Znači li da bi ti ljudi bili voljni da ratuju za drugu državu? Meni je to nepojmljivo. Ali zahtev za sednicu Odbora za nacionalnu sigurnost uputili smo konkretno u vezi s policajcima koji imaju srpsko državljanstvo, nije mi jasno da naše službe nisu reagovale na te pozive koji njima dolaze iz Srbije“, kaže Pavliček.

Smatra da je ovde reč o ogromnom bezbednosnom propustu.

„Imate, dakle, možda policajaca kojima su u Hrvatskoj dostupne osetljive informacije o svima nama, a istovremeno su u vojnoj evidenciji Srbije, gde bi mogao da bude jednom mobilisan“, kaže Pavliček.

Predsednik Odbora na nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je da će s ovom inicijativom postupiti kao i sa svim sličnim dosada. Prvo će zatražiti izjašnjavanje MUP-a, a potom će odlučiti o tome hoće li sazvati sednicu Odbora.

List piše da je lider SDS S i poslanik Milorad Pupovac svestan specifičnosti situacije, ali ukazuje da ima i Hrvata koji žive u Srbiji s dvostrukim državljanstvom – srpskim i hrvatskim.

Stoga smatra nužnim da dve države razgovaraju kako bi se definisalo primarno i sekundarno državljanstvo, na osnovu kojeg se stiče vojna obveza, što onda uključuje i pozive ovakve vrste, a na osnovu kojeg ne.

„Pripadnik hrvatske policije, vojske ili zaposlen bilo gde u državnoj upravi, a poseduje dvostruko državljanstvo, sasvim sigurno ne bi trebalo da se nađe u ovakvoj situaciji“, kaže Pupovac i dodaje:

„Onaj ko se ipak nađe, kao što je taj mladi policajac, morao bi da zna da je u koliziji s državom u kojoj živi i da to predstavlja probem. Nažalost, taj mladić nije to znao ili je zanemario, možda se nije ni sa kim ni posavetovao i tako je ušao u zonu rizika“, rekao je Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar