U trendu

Ć vajcarcima zasmetao albanski dvoglavi orao (foto)

Ć vajcarski tiraĆŸni list „Blik“ objavio je u četvrtak uveče vest o neuspelom pokusaju plasiranja energetskog pića „Shqip king“(albanski kralj) sa logom u vidu dvoglavog orla na ĆĄvajcarsko trĆŸiĆĄte.

Naime, piće se na kratko naĆĄlo na policama prodavnica velikog trgovinskog lanca Ć par u Ć vajcarskoj, ali je uklonjeno zbog simbola dvoglavog orla, koji se moĆŸe tumačiti negativno i nije u skladu sa neutralnom politikom, pa i samim trĆŸiĆĄtem Ć vajcarske.

Plasiranje tog energetskog pića osmislio je izvesni Markus Brun iz Lucerna, sa idejom da bi mogao da „osvoji“ svet.

Piće se moglo kupiti u viĆĄe desetina prodavnica Ć para, a sada ga je lanac uklonio sa svojih polica, navodi « Blik“.

List podseća da su ĆĄvajcarski reprezentativci DĆŸerdan Ć aćiri, Granit DĆŸaka i Ć tefan LihtenĆĄtajner 22. juna pre dve godine, na svetskom Prvenstvu u Rusiji, na utakmici pokazali rukama dvoglavog orla.

Ta gestikulacija igrača obiơla je čitav svet i izabrana je za gest godine.

Brun je svoje piće sa logom dvoglavog orla zaĆĄtito pod imenom „Ć ip King“ aprila 2018, dva meseca pre ove utakmice, i rekao je Bliku da je imao pravu sreću.

U međuvremenu njegova radost je nestala, jer je zbog pandemije korona virusa otkazano mnoơtvo festivala, barovi mesecima ne rade, usled čega je pala prodaja.

Uspeo je da u 25 prodavnica Ć para „ubaci“ svoj proizvod u regionu Lucerna, Sen Galena i Ciriha. Međutim , ističe „Blik“, ovaj proizvod se nije svideo svim kupcima.

DoĆĄlo je do reklamacija I centrala Ć para u Gosauu je internim pismom svim svojim partnerima i ĆĄefovima poslovnica napisala da „pojedine filijale imaju zasebno nabavljene proizvode „Ć ip King“, čiji logo ima ĆĄkakljivu simboliku ».

„Ruke sklopljene u simbol dvoglavog orla podsećaju na slavlje gestom dvoglavog orla ĆĄvajcarskog reprezentativaca albanskog porekla na utakmici protiv Srbije 2018, kada je doĆĄlo do velikih nemira i potom upozorenja i novčanih kazni igrača od strane FIFA. Od tada je tamo taj gest zabranjen“, piĆĄe „Blik“.

Kompanija potom ističe da je, poĆĄto sklopljene ruke u obliku dvoglavog orla i dalje sadrĆŸe konfliktni potencijal, deluju provocirajuće i vode nesporazumima, doneta odluka da se taj proizvod sa ĆĄkakljivim logom odmah ukloni iz svih filijala.

„I to do 15 časova“, poručeno je iz centrale.

Brun je izrazio ĆŸaljenje zbog ove odluke, jer navodi da je sa Ć parom već bio u razgovorima da ĆĄirom Ć vajcarske prodaju njegov proizvod. „Odjednom je doĆĄlo do odbijanja. Ne mogu to shvatiti“,  tvrdi on I navodi da je na druĆĄtvenim mreĆŸama velika pobuna protiv ovog gesta, ĆĄto mu daje snagu da nastavi.

Na upit „Blika“ Ć par je objasnio da „Ơip King“ nije zvanični artikal ovog lanca i da tako nikada nije bio na listi Ć par Handels AG.

„Taj proizvod je bio samo u pet franĆĄiza u regalu i to na kratko vreme. PoĆĄto je simbolika na proizvodu negativna I ne doprinosi neutralnosti, jednakosti I ujedinjenju svih, proizvod je uklonjen“; objaĆĄnjava kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.