U trendu

Švajcarska će razmotriti ilegalno usvajanje dece i sveta

CIRIH – Švajcarska je saopštila da će ponovo razmotriti moguća ilegalna usvajanja dece iz inostranstva, tri godine nakon što se rasplamsao skandal zbog navoda da su trgovci ljudima iz porodica krali pojedinu decu usvojenu iz Šri Lanke.

Priznajemo i žalimo zbog neuspeha švajcarskih vlasti da spreči usvajanje sa Šri Lanke do 90-ih, uprkos tome što postoje snažne indicije da je u pojedinim slučajevima bilo ozbiljnih nepravilnosti, saopštio je savezni kabinet, preneo je Rojters.

Kabinet je pozvao da se pruži veća podrška ljudima koji su usvojeni u Švajcarskoj u to vreme i koji su se borili da otkriju svoje poreklo.

To pitanje je izašao na videlo nakon holandskog televizijskog dokumentarca iz 2017. godine u kome je navedeno da je na hiljade dece iz Šri Lanke dato na usvajanje, često ilegalno, u evropskim zemljama
tokom nekoliko decenija.

U studiji koju je ranije ove godine objavio Univerzitet primenjenih nauka u Cirihu (ZHAV) na vladin zahtev utvrđeno je da su švajcarske vlasti odobrile ulazak 950 dece iz Šri Lanka između 1973. i 1997, iako je bilo nemoguće utvrditi koliko tačno dece je usvojeno.

Vlada sada planira širu istorijsku analizu ilegalnih usvajanja, rekla je ona, nakon što je jedan švajcarski poslanik 2017. godine rekao da su neka od usvojene dece bila ili ukradena ili prodata pre dolaska u Švajcarsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.