U trendu

Švajcarska u potrazi za putnicima iz Velike Britanije

BERN – Švajcarske vlasti trenutno tragaju za osobama koje su u zemlju ušle iz Velike Britanije, pošto je od ponedeljka retroaktivno naložen karantin svim licima koja dolaze iz te zemlje.

Svako ko je od 14. decembra doputovao iz Velike Britanije u Švajcarsku, prema odluci vlasti u Bernu, mora deset dana u izolaciju, a to pogađa i više hiljada turista.

Prema podacima švajcarskih vlasti od 14. decemba do obustave letova u nedelju uveče u tu zemlju doletela su 92 aviona iz Velike Britanije.

Samo na aerodromu u Ženevi je proteklog vikenda bilo 3.500 putnika sa te destinacije, a vlasti procenjuju da je ukupan broj lica koje pogađa nova mera oko 10.000.

Švajcarska Agencija za zdravstvo (BAG) zatražila je od aviokompanija da dostave liste putnika.

Inače, već duže važi obaveza da svi koji avionom putuju u Švajcarsku moraju popuniti formular i navesti adresu na kojoj će biti u Švajcarskoj.

Posebno veliki broj britanskih turista tradicionalno se odmara u skijaškom centru Verbir u kantonu Valis. Početkom decembra to mesto je dospelo na naslovne strane nakon što je jedan posetilac snimio gužve ispred ski liftova.

I pored velikog pritiska iz inostranstva samo pojedini švajcarski kantoni zatvorili su preko praznika svoje skijaške centre.

Najpoznatiji skijaški centri, međutim, ostali su otvoreni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.