U trendu

Švarc-Šiling: Slovenački „non pejper“ nije jedini

BON – Navodni slovenački „non-pejper“ kojim se predlaže komadanje BiH nije jedini takav dokument koji kruži Evropom, piše za Dojče vele bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

Prema njegovim navodima, „non pejper“ slovenačkog premijera Janeza Janše nije jedini, za Brisel je otišlo nekoliko takozvanih „non-pejpera“ o regionu – radi se o nezvaničnim dokumentima, sačinjenim da testiraju političke predloge, kako ističe Švarc-Šiling.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je krajem marta u Briselu dokument koji su potpisale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, a kojim Hrvatska želi uglavnom da „pomogne“ BiH na putu u EU, dodaje bivši visoki predstavnik u BiH.

Tim papirom hrvatska vladajuća HDZ podržava napore sestrinske stranke HDZ BiH da promeni izborni zakon, tako da se, po oceni Švarc-Šilinga, a prvi pogled ne prepoznaje da bi promene zakona otvorile put stvaranju trećeg entiteta u BiH i u konačnici, njegovom pripajanju Hrvatskoj On navodi da je član Predsedništva BiH Željko Komšić – bosanski Hrvat koga HDZ u BiH i Hrvatskoj ne prihvata – poslao je sopstveni papir kao odgovor početkom aprila, navodi Švarc-Šiling u kome je je ukazao na „nejasnu politiku EU, koja je pod snažnim uticajem Hrvatske i tamošnje vladajuće stranke HDZ,kao i nedostatak neutralnosti delegacije Evropske unije u BiH“, dodaje bivši visoki predstavnik u BiH.

Švarc-Šiling.ukazuje da je Komšić u tom non pejperu ukazao i na navodno mešanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH kao i na pritisak Rusije zbog aspiracija BiH za ulazak u NATO piše bivši visoki predstavnik u BiH.

Bivši visoki predstavnik u BiH za Janšin „non-pejper“, tvrdi da predviđa pre svega nastavak nacionalističke politike Srbije i hrvatske HDZ prema BiH,i apostrofira da je prema nekim informacijama, deo dokumenta je napisan čak u Budimpešti, ali u Briselu ga nazivaju „slovenackim papirom“, dodao je on.

U tekstu Švarc Šilinga ne komentariše deo non-pejpera koji se odnosi na predlog o pripajanju Kosova Albaniju , ali tvrdi da je jasno da su ideje s kraja 80- ih koje su izražavali Slobodan Milošević i Franjo Tudman i danas itekako žive.

Prof. dr Kristijan Švarc-Šiling bio je od 1982. do 1992. ministar za poštu i telekomunikacije u vladi kancelara Helmuta Kola.

Iz protesta prema suzdržanosti nemacke vlade tokom rata u BiH podneo je ostavku.

Deset godina bio je medunarodni posrednik za BiH, a u periodu 2006-2007. obavljao je funkciju Visokog predstavnika u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar