U trendu

Sve više samoubistava u francuskoj policiji

PARIZ – Trojica pripadnika interventne jedinice, jedan visoki oficir i nastavnik na Policijskoj akademiji su među osam francuskih pripadnika policije koji su nedavno izvršili saoubistvo, čime se broj takvih slučajeva u ovoj zemlji popeo na 64 ove godine.

Broj onih koji su sebi oduzeli život među francuskim policajcima sada je veći od broja onih koji su stradali na dužnosti, prenosi AP.

Zaštitnicima je potrebna zaštita, kažu policijski sindikati koji traže više pomoći u zaustavljaju ovog trenda, najgoreg u poslednjih 30 godina.

Oni koji su izabrali da dignu ruku na sebe dolaze iz svih delova Francuske i ima ih u svim starosnim dobima.

Parlamentarna istraga koja je objavljena u julu pokazala je da su najčeći razlozi, kako se navodi, stres i očajanje među pripadnicima francuske policije, uključujući prekovremeni rad posle serije teroprističkih napada od 2015. godine, ali i često nasilnih antivladinih protesta od novembra prošle godine.

Izveštaj pokazuje da je broj samoubistava u policiji čak 36 odsto viši od onog koji se beleži u celoj francuskoj populaciji.

Samoubistvo među pripadnicima policije problemje u mnogim zemljama, ali je u Francuskoj taj broj izuzetno visok.

U SAD, koja ima pet puta brojnije stanovništvo, ove godine je zabeleženo da je 111 pripadnika policije sebi oduzelo život.

U Italiji je 31 policajac digao ruku na sebe, a u Britaniji je u periodu 2015-2017. zabeleženo 23 samoubistava policajaca.

(Tanjug)