U trendu

Svečano otvoren most preko Reke Cetine, meštani nezadovoljni

ZAGREB – U Hrvatskoj je danas svečano otvoren most Cetina, koji spaja Kornornjak i Omiš, a premijer Andrej Plenković je poručio da je ovo dobra vest za Omiš, ali i za celu Dalmaciju i izrazio uverenje da će obilaznica biti dovršena tokom jeseni.

Na opasku novinara da je ovo treći veliki projekt u Dalmaciji, Plenković je kazao:

„Da, za mesec dana i južni deo pristupnih puteva Pelješkom mostu. Ovo su veliki insfrastrukturni zahvati. Mislim da smo napravili velike iskorake. Mi smo i Baranju integrirali u Hrvatske ceste. Rade se infrastrukturni projekti širom Hrvatske“.

Teško mu je, kaže, da govori o kraju radova na celoj deonici od Solina do Omiša, ali cilje da to bude što pre.

„Omiš je dobio jednu dodatnu vrednost. Sve ljude koje znam ovde, svi su izuzetno zadovoljni“, rekao je Plenković.

Ugovorni rok završetka svih građevinskih radova je 30. ljun ove godine, a u Hrvatskim cestama očekuju da će deonica biti u puštena u saobraćaj najesen ove godine.

Međutim, meštani sela u omiškom zaleđu smatraju da je problem nesnosnih gužvi i saobraćaja prebačen na njihova leđa i imaju dodatne zahteve.

„Svi su srecnni, svi slave osim nas. Nama se sprema veliki problem – put prolazi kroz dvorišta, 10 metara iza deca čekaju autobus, nema pešačkog prelaza. Nama se sprema zlo i naopako“, kaže Ante Petričević iz mesnog odbora u selu Tugare u razgovoru za portal Dalmacija danas.

Reč je o selu u kojem će izbijati tunel na desnoj obali Cetine, pa je pokrenuta i peticija.

„Tražimo hitno brzu projektnu dokumentaciju, a dotad na kritičnim tačkama gde smo sada i na mostu barem kamere i svetlosnu signalizaciju“, kaže Petričević.

Inače, most se nalazi na 70 metara visine u kanjonu Reke Cetine. Vredan 23,19 miliona evra i deo je omiške obilaznice koji je nakon Pelješkog mosta proglašen nacionalnim prioritetom.

Obilaznica bi trebalo da bude gotova do 2025.godine.

Most je dužine 224,45 metra i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obe strane mosta, pa je njegova dužina veća od vidljive konstrukcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.