U trendu

Svedoci tuzilastva protiv S. Mustafe gotovi do 4. februara

HAG – Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu predviđanju završetak izvođenja dokaza tužilaštva na suđenju nekadašnjem komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljihu Mustafi za 4. februar, nakon čega će odbrana moći da predstavi svoje dokaze.

Poslednji svedok tužilaštva W04849 treba da bude ispitan sledećeg petka 4. februara, prema odluci suda koja je danas objavljena.

Odlukom je takođe Mustafinoj odbrani naloženo da, ukoliko bude izvodila dokaze, do 11. februara dostavi spisak svedoka i dokaza, a zastupniku žrtava da u okviru istog roka dostavi spisak predloženih svedoka – veštaka koje bi pozvao sud.

Sud će ovim povodom održati pripremnu konferenciju odbrane, zajedno sa statusnom konferencijom u vezi učešća žrtava 17. ili 18. februara.

Mustafa se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita tereti za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK u aprilu 1999. godine u selu Zlaš na KIM.

Njemu je prošle sedmice ponovo produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.
Mustafa je u Haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a u septembru prošle godine počelo mu je suđenje pred ovim sudom u Hagu.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a svedoci tužilaštva koji su do sada ispitani svedočili su protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u logoru na imanju u selu Zlaš, gde su ljudi mučeni i prebijani skoro svaki dan i držani u štalama.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u novembru je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva predmeta pred ovim sudom protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za suđenja još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice on je optužen za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

U optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar