U trendu

Švedska vojska istražuje otkriće moguće ruske podmornice

Švedska vojska je saopštila da proučava video snimak koji su snimili lovci na olupine brodova, a koji tvrde da se na snimku snimljenom uz istočnu obalu Švedske vidi olupina podmornice za koju se čini da je ruska.

Do tog otkrića je došlo manje od godinu dana nakon što su švedska vojska i mornarica okončali bezuspešnu potragu za ruskom podmornicom koja je navodno uočena u blizini Stokholma, preneo je Rojters.

Portparol švedske vojske Anders Kalin nije rekao da li vojska, poput lovaca na olupine brodova, takođe veruje da je reč o olupini ruske podmornice.

„Ne želimo da komentarišemo pre nego što dobijemo više informacija. Tokom narednih dana ćemo nastaviti da proučavamo video snimak“, rekao je Kalin.

Kompanija za istraživanje morskog dna „Oušn Iks Tim“, koja je otkrila olupinu, saopštila je na svom sajtu: „Nije poznato koliko je stara podmornica niti koliko dugo se nalazi na morskom dnu, ali ćirilična slova na trupu ukazuju da je reč o ruskoj podmornici“.

Jedan od ljudi koji su otkrili podmornicu, Denis Asberg, izjavio je za švedski list „Ekspresen“ da ona izgleda moderno, ali je jedan stručnjak za podmornice rekao istom listu kako misli da se radi o ruskoj podmornici koja je potonula 1916. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.