U trendu

Svetska banka sa 200 mln dolara pomaže popravku energetske infrastrukture UKR

VAŠINGTON – Svetska banka je saopštila da će finansirati 200 miliona dolara za pomoć u popravljanju ukrajinske energetske i grejne infrastrukture, a da će partneri i drugi obezbediti još 300 miliona dolara kako se projekat širi.

Donacija od 200 miliona dolara biće iskorišćena za hitne popravke ukrajinskih tranzicionih transformatora, mobilnih toplotnih kotlova i druge kritične opreme za hitne slučajeve, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Svetska banka je do sada izdvojila više od 23 milijarde dolara za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini, uključujući obaveze i obećanja donatora.

Od toga je više od 20 milijardi dolara isplaćeno kroz nekoliko projekata, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska energetska infrastruktura pretrpela je štetu od 11 milijardi dolara tokom prošle godine i jedna je od najkritičnijih oblasti u kojima je Kijevu potrebna hitna podrška, rekla je u sredu potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ana Bjerde.

Tokom jesenjih i zimskih meseci više od polovine ukrajinske elektroenergetske mreže je oštećeno, što je dovelo do nestanka struje širom zemlje i doprinelo nestašici hrane, grejanja i vode, saopštila je Svetska banka.

Većina elektrana je od tada ponovo priključena na mrežu.

Međutim, značajna oštećenja na prenosnim trafostanicama i dalje ograničavaju njihovu proizvodnju, što dovodi do planskih smanjenja opterećenja i prekida u većini regiona, dodala je Svetska banka.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je nastavljen izvoz električne energije u Evropu, koji je bio obustavljen u oktobru, kada je Rusija počela da izvodi raketne i bespilotne udare na vitalnu energetsku infrastrukturu, sa obrazloženjem da je to usmereno na slabljenje ukrajinske vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar