U trendu

Svetske sile saglasne: Nuklearnog rata ne sme biti

MOSKVA/VAŠINGTON – Lideri Rusije, Velike Britanije i Severne Irske, Kine, SAD i Francuske izdali su danas zajedničko saopštenje o sprečavanju nuklearnog rata i odustajanju od trke za naoružanjem, saopšteno je na sajtu Kremlja.

„Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD razgovaraju o izbegavanju rata između nuklearnih sila i smanjenju strateških rizika, što je naša glavna odgovornost. Saglasni smo da u nuklearnom ratu nema pobednika i da nikada ne sme doći do toga“, preneo je TAS S.

Nuklearne sile su dodale da će svaka od njih održati i ojačati mere kako bi se sprečilo neodobreno korišćenje nuklearnog oružja.

Bela kuća je dodala da nuklearni rat ima dalekosežne posledice i da se slaže da, dokle god postoji takvo oružje, treba da služi za odbranu, odvraćanje agresije i da spreči rat, a dokument koji su svetske sile potpisale nazvan je „Izjava P5 (zemlje sa nuklearnim oružjem) o sprečavanju nuklearnog rata i sprečavanju trke u naoružanju“.

„Čvrsto verujemo da dalje širenje ovakvog naoružanja mora biti zaustavljeno. Potvrđujemo važnost rešavanja nuklearnih pretnji i naglašavamo da je bitno da se očuva zajedništvo našim bilateralnim i multilateralnim razoružanjem i kontrolom oružja. Ostajemo posvećeni Nuklearnom sporazumu o neširenju (NPT), uključujući član 4. kojim se insistira na pregovorima u dobroj veri o efikasnim merama u vezi sa prestankom trke u nuklearnom naoružanju što pre i o nuklearnom razoružanju, kao i o sporazumu o opštem i potpunom razoružanju pod strogom i efikasnom međunarodnom kontrolom“, navedeno je u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

Vašington poručuje i da namerava da dalje ojača unutrašnje mere kako bi se sprečilo nedozvoljeno i nenamerno korišćenje nuklearnog oružja.

„Ponavljamo validnost naših prethodnih izjava o uklanjanju meta, potvrđujući da nijedno naše nuklearno oružje nije usmereno jedno na drugo ili na bilo koju drugu državu“, navedeno je.

SAD naglašavaju da žele da rade sa svim zemljama kako bi stvorile bezbedno okruženje sa krajnjim ciljem da se stvori svet bez nuklearnog oružja, ali uz nesmanjenu bezbednost za sve.

„Nameravamo da nastavimo bilateralne i multilateralne diplomatske napore kako bismo izbegli vojne konfrontacije, ojačali stabilnost i predvidivost, povećali obostrano razumevanje i poverenje i sprečili trku u naoružanju, koja ne bi koristila nikome i ugrozila bi sve. Odlučni smo da nastavimo sa konstruktivnom dijalogom uz obostrani respekt“, poruka je Bele kuće.

Zajedničko saopštenje objavile su sve zemlje potpisnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.