U trendu

Svi francuski vojnici napustili danas Mali, prešli u Niger

PARIZ – Francuska je danas saopštila da su sve njene trupe, koje su se borile protiv islamističkih militanata u Maliju od 2013. godine, napustile tu zemlju nakon odluke u februaru da se povuku zbog pogoršanja odnosa između Pariza i Bamaka.

Danas je poslednja vojna jedinica snaga Barkhane, prisutna na teritoriji Malija, prešla granicu između Malija i Nigera, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Francuske, preneo je Rojters.

Posle gotovo decenije provedene u Maliju u cilju borbe protiv islamističkih pobunjenika širom zapadne Afrike, Francuska i vojni saveznici saopštili su da će to sada činiti sa teritorije Nigera.

Francuska ostaje angažovana u Sahelu, u Gvinejskom zalivu i regionu jezera Čad, sa svim partnerima posvećenim stabilnosti i borbi protiv terorizma, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Niger će postati centar za francuske trupe, sa oko 1.000 vojnika smeštenih u glavnom gradu Nijameju, zajedno sa borbenim avionima, dronovima i helikopterima, rekli su francuski zvaničnici novinarima prošlog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.