U trendu

SZO: Pre treće doze najpre siromašne vakcinisati prvom dozom

ŽENEVA – Države koje naručuju vakcine za davanje treće doze vakcine već vakcinisanom stanovništvu ne bi trebalo to da rade sve dok imamo zemlje u kojima građani nisu primili ni prvu dozu vakcine, poručuju danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebrijesus upozorio je da smrtnost od kovida-19 ponovo raste, da Delta varijanta postaje dominantna i da mnoge zemlje još nisu dobile dovoljno doza vakcine ni da zaštite svoje zdravstvene radnike, prenosi Rojters.

Tedros je podsetio da se Delta soj, veoma zarazna varijanta koja je prvi put otkrivena u Indiji, sada širi u 104 zemlje.

„Globalni jaz u snabdevanju vakcinama je izuzetno veliki, snabdevanje je neujednačeno i nepravično. Neke države i regioni naručuju milione vakcina za administriranje treće doze, dok neke zemlje nisu uspele da vakcinišu ni svoje zdravstvene radnike, ni najugroženije grupe stanovnoštva“, upozorio je Tedros.

On je pomenuo kompanije Fajzer i Moderna kao one kojima je cilj da prodaju vakcine za administriranje dodatne, treće doze u državama u kojima je veliki broj građana već vakcinisan.

Tedros je ukazao da bi umesto toga ove kompanije trebalo da preusmere vakcine u COVAKS program SZO, koji (besplatno) isporučuje vakcine siromašnijim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar