U trendu

SZO suspendovala regionalnog direktora za Pacifik

MANILA – Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za zapadni Pacifik Takeši Kasai, suspendovan je na neodređeno vreme sa svoje funkcije, navodi se u internoj prepisci SZO koju je dobio AP.

Kasaijeva smena usledila je mesecima nakon što je istraga AP-a otkrila da ga je desetine zaposlenih optužilo za „rasističko, uvredljivo i neetičko ponašanje“ koje je podrivalo napore zdravstvene agencije UN da zaustavi pandemiju koronavirusa u Aziji.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je osoblju u zapadnom Pacifiku mejlom da je Kasai “na odsustvu”, ne navodeći detalje.

Tedros je naveo da će zamenica generalnog direktora Žužana Jakab stići danas u Manilu, regionalno sedište SZO, kako bi obezbedila kontinuitet poslovanja.

Dvojica visokih zvaničnika SZO, koji su tražili da ostanu anonimni, rekli su američkoj agenciji da je Kasai poslat na produženo administrativno odsustvo, nakon što su interni istražitelji potvrdili neke od pritužbi na nedolično ponašanje.

U januaru je AP izvestio da je više od 30 službenika poslalo žalbu rukovodstvu SZO, navodeći da Kasai stvara „toksičnu atmosferu“ u kancelarijama SZO širom zapadnog Pacifika.

Dokumenti i snimci pokazali su da se Kasai obraćao osoblju rasističkim primedbama i da je za rast broja obolelih od kovida u nekim pacifičkim zemljama okrivio „nedostatak kapaciteta usled njihove inferiorne kulture, rase i socioekonomskog nivoa”, navodi AP.

Nekoliko dana nakon izveštaja AP-a direktor SZO je objavio da je počela interna istraga o tom slučaju da bi nekoliko meseci kasnije službenici SZO tvrdili da je Kasai manipulisao istragom, navodi AP.

U pismu upućenom Izvršnom odboru agencije UN u aprilu zaposleni su napisali da je Kasai naredio višem menadžmentu da unište sve inkriminišuće dokumente i naložio IT osoblju „da nadgleda mejlove svih zaposlenih“.

Kasai je japanski lekar koji je započeo svoju karijeru u javnom zdravstvenom sistemu svoje zemlje pre nego što je prešao u SZO, gde radi više od 15 godina, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar