U trendu

Tadžikistan ne priznaje vladu talibana bez svih manjina

DUŠANBE – Tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon danas je poručio da njegova zemlja neće priznati avganistansku vladu ako u njoj nisu zastupljene sve etničke grupe i optužio talibane da nisu ispunili obećanje o inkluzivnosti.

Rahmon, čija vlada ima bliske veze sa Rusijom, izjavio je to na sastanku sa ministrom inostranih poslova Pakistana Makdumom Šahom Mahmudom Kurešijem koji boravi u Tadžikisatnu u sklopu turneje po centralnoj Aziji zbog nestabilnosti u Avganistanu.

„Činjenice jasno pokazuju da talibani odustaju od ranijih obećanja o formiranju privremene vlade uz široko učešće drugih političkih snaga u zemlji i spremaju se za stvaranje islamskog emirata“, navodi se u saopštenju Rahmonovog kabineta, prenosi Rojters.

Predsednik Tadžikistana je naglasio da Dušanbe neće priznati nijednu vladu koja bi bila uspostavljena u Avganistanu putem ugnjetavanja i bez uzimanja u obzir položaja svih ljudi u toj zemlji, posebno svih njegovih etničkih manjina.

Jedini deo Avganistana koji danas ne kontrolišu talibani je provincija Pandžšir gde sa sa svojim pristalicama povukao Ahmad Masud (32) sin vođe avganskih Tadžika kojeg su devedesetih godina ubili talibani.

Pandžšir je jedna od 34 provincija Avganistana u kojoj živi oko 140.000 stanovnika po nacionalnosti Tadžika i koja se nalazi na oko 150 kilometara od Kabula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.