U trendu

Tajland: Sprečen šverc majmuna, neke životinje uginule

BANGKOK – Tajlandske vlasti saopštile su danas da su spasile preko 100 makaki majmuna koju su ilegalno krijumčareni, ali više od desetak njih nije preživelo.

Kamion u kome su krijumčarene životnije presretnut je u četvrtak na kontrolnom punktu nedaleko od granice s Kambodžom, a utvrđeno je da je prevozio 102 makakija u mrežastim džakovima i koji su zajedno bile spremljeni u više plastičnih korpi.

Na video snimku koji je Rojtersu dostavilo tajlandsko Ministarstvo za nacionalne parkove, zaštitu divljih životinja i biljaka (DNP) vide se majmuni kako se bore za vazduh zbog uslova u kojima su prevoženi u trenutku kada su pronađeni.

Veterinari su postavili terensku bolnicu, opremljenu
ultrazvučnim skenerima i respiratorima, kako bi ukazali pomoć za 80 iscrpljenih i dehidriranih životinja, od kojih su četiri bila u kritičnom stanju zbog respiratornih problema, dok 18 nije preživelo, potvrdile su vlasti.

Vozač je uhapšen zbog šverca divljih životinja, a potvrdio je lokalnim medijima da je angažovan za 96 dolara da odveze kamion do granice i da nije bio upoznat da su majmuni u zadnjem delu vozila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.