U trendu

Tajm izabrao Lebron Džejmsa za sportistu godine

NJUJORK – Američki magazin Tajm izabrao je košarkaša NBA lige Lebrona Džejmsa za sportistu godine, objavio je danas taj ugledni list.

U obrazloženju odluke navodi se da je ovaj košarkaš Lejkersa iz Los Anđelesa uspostavio novu paradigmu u kojoj, navodi se komercijalni uticaj postoji uz politički princip.

Tajm podseća da je Džejms krajem juna ove godine, a podstaknut pokretom „Blek live metters“ osnovao neprofitnu organizaciju „Više od glasa“ sa ciljem privlačenja sve većeg broja ljudi na birališta.

Do avgusta skoro 50 sportista, zabavljača i medijskih ličnosti mu se pridružilo, a sama organizacija je do održavanja izbora regrutovala više od 40.000 radnika za izbore i u mestima kao što su Atlanta, Milvoki, Detroit i Filadelfija, što su sve gradovi koji su pomogli davanju ključnih glasova kandidatu demokrata Džo Bajdenu.

Džejms je podsticao svoje pratioce na Tviteru, njih 48 miliona da glasaju, a sebe je prikazivao na bilbordu na kome je pisalo „glasaj ili umri“, što je, navodi Tajm najistaknutiji primer sve većeg aktivizma koji se proširio u sposrtkom svetu u 2020. godini.

„Podstaknuti pandemijom koja je nesrazmerno oduzela živote i živote obojenih građana, policijskim ubistvima nenaoružanih Afroamerikanaca, svi od sportista na koledžima, teniskih zvezda, vozača trkačkih automobila izjašnjavali su se protiv rasne nepravde“, navodi Tajm i dodaje da je on svoj bol i bes usmeravao na akcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.