U trendu

Talibani dali uputstva medijima o izveštavanju

KABUL – Nekoliko avganistanskih medija ove nedelje je dobilo pisma od talibana, sa uputstvima, koja uključuju i način na koji grupa želi da se identifikuje u izveštajima.

U pismu, do kojeg je stigao Glas Amerike, kaže se da novinske organizacije treba da se pozivaju na talibane koristeći njihovo zvanično ime i da se zabranjuje novinskim organizacijama da ohrabruju „našu mladu generaciju da napušta zemlju“ i promovišu druge religije osim islama.

Naređenja su izložena u pismu koje je 25. septembra poslato glavnim novinskim grupama širom zemlje, a potpisao ga je privremeni zamenik talibanskog ministra informisanja i kulture Zabihulah Mudžahid.

Talibani su ranije ustanovili zaseban skup smernica kojih bi mediji trebalo da se pridržavaju, a koji je uključivao i traženje od novinara da „pripremaju detaljne izveštaje“ u koordinaciji sa vladinim medijskim centrom.

Koordinator azijskog programa u Komitetu za zaštitu novinara Stiven Batler rekao je da je zahtev talibana pokušaj da se oni legitimizuju.

„Talibani se smatraju borbenim snagama, a ne vladajućim snagama i očigledno pokušavaju da se uspostave kao legitimne vladajuće snage“, rekao je Batler za Glas Amerike.

U svom pismu, talibani su pozvali novinske organizacije da tu grupu nazivaju „Islamski emirat Avganistana“ rekavši da zato što „imaju kontrolu nad celom zemljom i u službi su vere, zemlje i naroda, od sada medijske organizacije ne mogu da nazivaju Islamski emirat Avganistan kao „grupu taliban“ ili „frakciju taliban“.

Kako navodi Glas Amerike, nijedna država do sada nije priznala talibansku vladu, a Sjedinjenje Američke Države su saopštile da će priznanje zavisiti od ponašanja grupe.

A zvaničnici Ujedinjenih nacija odbili su zahtev da se predstavnik talibana obrati na godišnjoj sednici Generalne skupštine u septembru.

Od kada su preuzeli vlast, talibani su priveli najmanje 32 novinara, od kojih je nekoliko pretučeno u pritvoru prošlog meseca, navodi Hjuman rajts voč.

U međuvremenu, ekonomska kriza u kombinaciji sa novim ograničenjima koja su uveli talibani doveli su do zatvaranja više od 150 avganistanskih medija.

Talibani nisu rekli koja će biti kazna za nepoštovanje pravila, a na pitanje da li je njegova direktiva sprovedena i kako bi se talibani nosili sa medijima koji je ne poštuju, Mudžahid je u poruci za Glas Amerike napisao:

„Još uvek ovo razmatramo“, bez daljeg objašnjenja.

Tokom sastanka sa novinarima u Kabulu, talibani su rekli da podržavaju slobodu štampe, ali su predstavili set od 11 pravila koje novinari treba da poštuju.

Dok su neka pravila, poput zabrane objavljivanja priča koje su „suprotne islamu“ i „vređaju nacionalnih ličnosti“, labavo zasnovana na postojećim medijskim zakonima, druga idu dalje, postavljajući ograničenja na objavljivanje vesti koje nisu potvrdili zvaničnici i tražeći od novinara da „pripremaju detaljne izveštaje“ u koordinaciji sa vladinim medijskim centrom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.