U trendu

Talibani proglasili formiranje Islamskog emirata Avganistan

KABUL – Talibani su proglasili stvaranje Islamskog emirata Avganistan, četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom.

Zvanični portparol talibana Zabiulah Mudžahid je, u postu na Tviteru, objavio stvaranje nove države – Islamski emirat Avganistan, podelivši takođe sliku na kojoj je zastava emirata kombinovana sa njenim grbom.

Deklaracija dolazi manje od nedelju dana nakon pada Kabula u ruke islamističke militantne grupe, prenosi Raša tudej.

Mudžahid je, takođe, poručio da osnivanje Islamskog emirata Avganistan dolazi 102 godine nakon što se Britanija odrekla kontrole nad zemljom.

Naime, 19. avgust se u Avganistanu slavi kao nacionalni praznik u znak sećanja na njegovu nezavisnost od kolonijalne velesile, navodi Raša tudej.

Ova militantna grupa preuzela je u nedelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsednik Ašraf Gani pobegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U utorak, u odsustvu Ganija, prvi potpredsednik Amrulah Saleh rekao je da je trenutno u zemlji i da je, prema ustavu, sada on vršilac dužnosti predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.