U trendu

Talibani u Avganistanu danas obelezavaju „Dan nezavisnosti“

KABUL – Talibani danas slave „Dan nezavisnosti Avganistana“, uz poruku da su pobedili „arogantnog moćnika sveta“ u vidu SAD, ali da izazovi u njihovoj vladavini već počinju da se naziru.

Današnji dan je sećanje na sporazum iz 1919. godine kojim je okončana britanska vladavina u toj centralnoazijskoj državi, prenosi agencija AP.

„Na sreću, danas slavimo godišnjicu nezavisnosti od Britanije. Istovremeno, kao rezultat našeg džihadističkog otpora, primorali smo još jednog arogantnog moćnika sveta, Sjedinjene Države, da dožive propast i povuku se sa naše svete teritorije Avganistana“, poručili su talibani.

U trenutku kada talibani pozivaju ljude da se vrate na posao, većina vladinih zvaničnika i dalje se krije u svojim kućama ili pokušava da pobegne od talibana.

Ostaje otvoreno i pitanje u vezi sa deviznim rezervama Avganistana u iznosu od devet milijardi dolara, od kojih je velika većina trenutno zamrznuta u SAD.

Guverner Centralne banke zemlje je upozorio juče da je snabdevanje zemlje fizičkim dolarima „blizu nule“, zbog čega će skok inflacije povećati cene hrane, a nacionalana valuta će deprecirati.

U međuvremenu, zbog suše je izgubljeno preko 40 odsto useva u zemlji, upozorila je Meri Elen Mekgroarti, direktorka Svetskog programa za hranu u Avganistanu.

Dva ključna granična prelaza Avganistana sa Pakistanom, Torkam kod DŽalalabada i Čaman kod Spin Boldaka, sada su otvorena za prekograničnu trgovinu.

„Prošle su stotine kamiona“, rekao je pakistanski ministar unutrašnjih poslova šeik Rašid Ahmed.

Međutim, trgovci se i dalje plaše nesigurnosti na putevima i konfuzije oko carina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.