U trendu

Tedros: Siromašne zemlje dobile samo 0,3 odsto vakcina

ŽENEVA – Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je danas da su vakcine protiv kovid-19 i dalje nedostupne siromašnim zemljama.

Rojters prenosi da je Tedros u svom današnjem saopštenju povodom obeležavanja prve godišnjice uspostavljanja globalnog sistema KOVAKS naglasio da je gotovo 900 miliona doza vakcina do sada primenjeno širom sveta, ali da je preko 81 odsto otišlo u bogatije zemlje, dok su zemlje s niskim standardom dobile samo 0,3 odsto od te količine.

Direktor SZO je više puta osudio nejednakost u distribuciji vakcina i pozvao bogatije zemlje da podele višak doza koje imaju kako bi pomogli u imunizaciji zdravstvenih radnika u siromašnim zemljama.

Više od tri miliona ljudi umrlo je u pandemiji, a KOVAKS, koji je do sada isporučio 40,5 miliona doza u 118 zemalja, ima za cilj da obezbedi dve milijarde doza do kraja godine.

U četvrtak je KOVAKS, koji zajedno vode Svetska asocijacija za vakcine (GAVI) i SZO, saopštio da nastoji da pojača isporuke vakcina za siromašne zemlje od novih proizvođača, čime bi se ublažio problem sa snabdevanjem vakcinom AstraZeneka iz Indije, koju je zahvatio novi talas kovid-19 i već drugi dan prijavljuje rekordne brojeve novih slučajeva u celom svetu, sa preko 330 000 infekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.