U trendu

Tegeltija trazi od Podzića da opozove odluku o vojnoj vezbi

SARAJEVO – Nakon što je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio da ministar odbrane BiH nije imao pravo da otkaže vojnu vežbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, ministar Sifet Podžić tvrdi da vežba nije otkazana, već odložena zbog pogoršane epidemiološke situacije u BiH i Srbiji.

„Mali broj naših vojnika je imunizovan i jednostavno ne želim da preduzmem rizik da se zaraze. Čim se epidemiloška situacija popravi vežbu ćemo normalno održati” kazao je Podžić, prenela je sarajevska N1 tv.

Zbog odlaganja vojne vežbe Dodik je tražio smenu ministra odbrane u Savetu ministara, a predsedavajući tog saveta Zoran Tegeltija uputio mu je danas pismo sa zahtevom da stavi van snage Odluku o odlaganju vojne vežbe „Manjača 21.“.

Podžić je odluku o odlaganju vežbe koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. doneo juče.

Tegeltija u pismu Podžiću poručio da odlaganje vojne vežbe nema uporište i da ukoliko ne postupi po njegovom zahtevu, biće, kaže, prinuđen da postupi u skladu s ovlašćenjima predsedavajućeg Saveta ministara.

„Uvažavajući epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vežbi i drugih aktivnosti OS BiH s partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini, gde su poštovane sve epidemiološke mere koje su propisala nadležna tela u Bosni i Hercegovini“, naveo je, između ostalog, Tegeltija.

Naveo je da smatra da jednostrano donošenje ovakve odluke ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, da je neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Srbiji.

„Pozivam vas da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe ‘Manjača 21’ i da me o tome obavestite“, naveo je Tegeltija.

Ovim povodom oglasili su se zajedničkim saopštenjem članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović u kojem ističu da je Odluka o odlaganju vojne vežbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije opravdana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.