U trendu

Tegeltija u Briselu sa Verheljijem, Lajčakom, Randželom

BRISEL/BANJALUKA – Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija u nastavku posete Briselu sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Tegeltija se ranije sastao sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Ranželom kao i sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Tegeltija je sa Varheljijem razgovarao o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom kovid 19 u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.

U saopštenju iz Saveta ministara navodi se da je predsedavajući Tegeltija upoznao komesara Varheljija o epidemiološkoj situaciji u zemlji i značaju ubrzane vakcinacije stanovništva kako bi se zaustavilo širenje pandemije i što pre pokrenuo socio-ekonomski oporavak, te ukazao na potrebu bolje dinamike i ravnopravnije isporuke vakcina.

Tokom sastanka, na kojem je bilo reči i o precesu evropskih integracija, Tegeltija je istakao da evropski put nema alternativu i istakao da izuzetno ceni lični angažman i napore komesara Varheljija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH.

Predsedavajući Saveta ministara naglasio je da bi dodeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacijski impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namere u vezi sa nastavkom procesa pridruživanja.

Sagovornici su ocenili da svi nivoi vlasti, uz poštovanje pravila usaglašenog mehanizma koordinacije, treba da ulože dodatne napore za brže i efikasnije sprovođenje reformskih procesa kako bi se ubrzao evropski put BiH.

Tegeltija i Varhelji su razmenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama kao šti su migracije i unapređenje regionalne saradnje, nvodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.