U trendu

Telegraf o Borisu DŽonsonu kao kandidatu za šefa NATO

LONDON – Visoki predstavnici Konzervativne partije podržavaju ideju da odlazeći britanski premijer Boris DŽonson postane sledeći generalni sekretar NATO, piše londonski dnevni list Telegraf.

„Uveliko se očekuje da se Jens Stoltenberg, sadašnji šef vojnog bloka koji predvode SAD, u septembru sledeće godine povuče“ sa funkcije generalnog sekretara, što će ostaviti upražnjenu ovu visoku vojnu poziciju, navodi list.

Ovaj tajming bi DŽonsonu pružio „izvesno vreme da napuni baterije“ nakon trogodišnjeg mandata na mestu britanskog premijera, dodaje se u tekstu, koji prenosi Raša tudej.

Džonson (58) je dao ostavku na mesto premijera ranije ovog meseca nakon nekoliko skandala koji su izazvali veliku pažnju javnosti i talasa ostavki ministara u njegovoj vladi. Na funkciji će ostati do 6. septembra.

Generalnog sekretara NATO jednoglasno imenuju sve članice vojne alijanse, a prema Telegrafu DŽonson ima dobre šanse da dobije taj posao pošto je „stekao međunarodni kredit pomaganjem da se izgradi internacionalna koalicija protiv ruskog predsednika Vladimira Putina“ nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

London je bio jedan od najjačih pomagača Kijeva, snabdevajući Ukrajinu oružjem, obučavajući njene trupe i zagovarajući vojno rešenje krize, dok je istovremeno uvodio sveobuhvatne sankcije Rusiji.

SAD bi takođe više volele da na mestu šefa NATO vide britanskog kandidata zbog „nepoverenja prema bilo kojoj ličnosti iz Evropske unije koja bi preuzela tu funkciju, imajući u vidu ponovljene najave planova za formiranje nove vojsku EU“, tvrdi list.

„Bilo koji ugledni Britanac bi bio odličan izbor. Ako je to zaista ono što Boris DŽonson želi da uradi, naravno da bih to podržao“, rekao je Ričard Draks, konzervativac i član Komiteta za odbranu.

Drugi član tog komiteta Mark Fransoa kaže da će „ljudi verovatno godinama polemisati o nasleđu Borisa DŽonsona – ali jedna stvar koja je nesporna je njegova apsolutno čvrsta podrška Ukrajini suočenoj sa ruskim varvarstvom“, citira Telegraf.

„Ako bi se prijavio za generalnog sekretara NATO pretpostavljam da bi mogao da se oslonii na predsednika Zelenskog kao na referencu“, dodao je on.

Bivši ministar za Bregzit Dejvid DŽons ističe da je „Boris bio taj koji je otišao u Švedsku i Finsku i pozvao lidere obe zemlje da podnesu zahteve za članstvo u NATO, što su naravno i učinili“.

Međutim, ne podržavaju svi Torijevci DŽonsona, pri čemu bivši šef britanske vojske lord Denat smatra da on nije dorastao ulozi u NATO zbog svojih „ličnih stvari, nedostatka integriteta, nedostatka poverenja“.

„Iskreno, ne želimo da izlažemo Borisa DŽonsona još većem podsmehu na međunarodnoj sceni. On je nacionalna sramota“, rekao je Denat.

Jedan visoki zvaničnik Ministarstva odbrane, koji je govorio za Telegraf pod uslovom da ostane anoniman, nagovestio je da će Francuska verovatno staviti veto na bilo kog britanskog kandidata koji aplicira za funkciju generalnog sekretara NATO.

Dauning strit je odbio zahtev Telegrafa da komentarise ovo pitanje.

Ukoliko ovaj britanski političar postane generalni sekretar NATO, to će verovatno još više pogoršati odnose između alijanse i Moskve, ocenjuje list.

Podseća pri tome da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio ranije ovog meseca da se agresivna antiruska politika Britanije poslednjih godina može pripisati lično DŽonsonu. Odlazeći premijer Velike Britanije je neko ko uvek ima za cilj da „priredi šou“ i koji se „do poslednjeg držao vlasti da bi unapredio sopstvenu političku karijeru na svaki mogući način“, rekao je Lavrov, a navodi britanski Telegraf.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar