U trendu

Tenzije na studentskom protestu, predali pet ključnih zahteva

TIRANA – Protest albanskih studenata ispred Ministarstva prosvete u Tirani prošao je uz povećane tenzije, a studenti su lomili prozore na zgradi u kojoj smešteno ministarstvo i bacali dimne bombe, prenosi portal Plusinfo.

Organizatori protesta kažu da imaju 14 zahteva za resorno ministarstvo, te su danas dostavili pet o kojima, napominju, neće biti pregovora.

Reč je o ukidanju Zakona o visokom obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju za sve mlade obezbeđivanjem podrške u dva studentska ciklusa, rangiranju programa prema najboljim savremenim modelima, većoj zastupljenosti studenata u upravljačkim strukturama univerziteta i o pravoj autonomiji visoko-školskih institucija.

„Ovo je simboličan protest, ali i poruka o tome šta treba da učini Ministarstvo prosvete kako bi ispunilo zahteve, jer sutra ćemo biti znatno brojniji i nećemo sedeti kao u decembru“, poručili su albanski studenti.

U decembru prošle godine studenti su započeli masovni protesti ispred Ministarstva prosvete, a protesti su trajali do februara.

Oni zahtevaju niže školarine i bolje uslove na univerzitetima i studentskim domovima. Protestu su se danas priključili i albanski rudari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.