Tigraj: Komandant pobunjenika kaže da je 65 odsto boraca napustilo položaj

ADIS ABEBA – Mesec dana nakon sporazuma o prekidu vatre u regionu Tigraj na severu Etiopije, glavnokomandujući pobunjeničkih snaga Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) izjavio je danas da se 65 odsto njegovih snaga povuklo iz zone ratnih dejstava.

„Započeli smo razduživanje i premeštanje naših snaga sa borbenih linija. Oko 65 odsto naših boraca je prošlo kroz ovaj proces. Napustili su borbene linije i premešteni su na druge položaje“, rekao je general Tadese Vorede, glavnokomandujući pobunjeničkih snaga TPLF, prenosi portal Frans 24.

Vlasti u Tigraju su se mesecima opirale etiopskim vlastima, ali 2020. godine premijer Etiopije Abi Ahmed optužio ih je za napad na položaje regularnih etiopskih snaga i poslao svoje trupe u taj egion.

Sukob između Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja i provladinih snaga u koje su bile uključene regionalne milicije i vojska susedne Eritreje, odneo je veliki broj ljudskih života i primorao više od dva miliona ljudi da napuste svoje domove i krenu u izbeglištvo na ivici gladi.

Dve strane su u novembru potpisale mirovni sporazum u Južnoj Africi koji podrazumeva prekid neprijateljstava i nesmetanu pomoć Tigraju, ali i razoružavanje pobunjeničkih boraca TPLF i ponovno uspostavljanje savezne vlasti u ovom regionu na severu Etiopije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com