U trendu

Tilerson danas u Moskvi sa Lavrovom razgovara o Siriji

Američki državni sekretar Reks Tilerson danas će u Moskvi razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o najnovijoj situaciji o Siriji o čemu SAD i Rusija nemaju iste stavove.

Tilerson doputovao je sinoć u prvu posetu Moskvi u svojstvu američkog državnog sekretara sa ciljem da ubedi Rusiju da uskrati podršku sirijskim vlastima predsednika Bašara el Asada.

Šef američke diplomatije sastaće se s ruskim kolegom, a za sada nije predvidjen sastanak s predsednikom Vladimirom Putinom.

Tilersonova poseta je trebalo da postavi „temelje“ za bolje odnose dve svetske sile, kao što je to američki predsednik Donald Tramp obećao tokom predizborne kampadnje.

Medjutim, situacija u Siriji je unela preokret u ta zalaganja, ocenila je agencija Frans pres podsećajući na napad u Siriji za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, za koji Zapad i SAD optužuju Asada.

Posle tog napada u kojem je stradalo 87 osoba medju kojima nekoliko desetina dece, Tramp je naredio napad na sirijsku vojsku što je Rusija, inače saveznik sirijskih vlasti, ocenila kao napad na suverenu državu i „čin agresije“.

Odnosi SAD i Rusije značajno su se pogoršali za vreme prethodne američke administracije Baraka Obame posle ruskog pripajanja poluostrva Krim 2014.

Tilerson dobro poznaje Rusiju koju je često posećivao poslednjih 20 godina u okviru funkcije u svojoj kompaniji EksonMobil i već se u tom svojstvu sastajao s Putinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.