U trendu

Tilerson: Kurdi i Iračani, rešite sukob dijalogom

Državni sekretar SAD Reks Tilerson insistirao je da regionalna vlada iračkog Kurdistana i centralna vlada u Iraku reše konflikt u vezi sa kurdskim referendumom i spornm teritorijama kroz dijalog.

Tileron je na početku sastanka sa premijerom Iraka Hajderom al Abadijem u Bagdadu izneo svoju poziciju, međutim premijer je stao u odbranu iračkih paravojnih snaga koje imaju podršku Irana, navodi Rojters.

„Zabrinuti smo i pomalo tužni. Imamo prijatelje u Bagdadu i prijatelje u Erbilu (prestonica iračkog Kurdistana) i ohrabrujemo sve strane da započnu diskusiju“, rekao je Tilerson, prenosi Rojters.

Administracija SAD podržala je Abadija u odbacivanju validnosti kurdskog referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra, u kome je izglasana nezavisnost regiona.

Administracija je takođe pozvala da se obe strane suzdrže od dalje eskalacije, s obzirom na to da je Abadi odgovorio na referendum poslavši vojsku da zauzme naftom bogat grad Kirkuk u Kurdistanu.

Posle iznenadne posete Avganistanu, Tilerson je sinoć doputovao u nenajavljenu posetu Iraku.

Tilerson se u Bagdadu sastao sa iračkim premijerom Hajderom el Abadijem i predsednikom Fuadom Masumom, preneo je Rojters.

Tilerson je prethodno u Avganistanu razgovarao sa predsednikom Ašrafom Ganijem, objavila je američka ambasada.

U saopštenju ambasade, objavljenom na Tviteru, navodi se da je Tilerson ponovio da su SAD posvećene saradnji sa vladom u Kabulu i regionalnim partnerima da bi se „postigao mir u Avganistanu i onemogućilo stvaranje sigurnog mesta za teroriste koji prete tom cilju“.

Tilerson i Gani su se sastati u vazduhoplovnoj bazi Bagram, severno od Kabula. To je najveća američka baza u Avganistanu, navodi AFP.

„Jasno je da moramo da nastavimo borbu protiv talibana i drugih da bi shvatili da nikada neće doći do vojne pobede“, rekao je Tilerson novinarima posle sastanka.

Ovo je bila prva poseta Tilersona kao državnog sekretara. Usledila je nekoliko nedelja nakon što je američki ministar odbrane Džejms Matis boravio u, takođe, nenajavljenoj poseti toj zemlji.

Rojters dodaje da je sastanak sa Ganijem trajao sat vremena i da mu je prisustvovao i američki general Džon Nikolson, glavni američki komandant u Avganistanu.

Navodi se i da je Tilerson rekao da će posetiti Pakistan, a potom i Indiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar