U trendu

Tim IAEA za Zaporožje od predstavnika 10 zemalja

KIJEV – Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa timom stručnjaka iz više zemalja, krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja.

Nije poznato kada je planirano da misija IAEA, koju predvodi generalni direktor Rafael Grosi, stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koju sada kontrolišu ruske snage.

Misija IAEA napustila je Beč u ponedeljak i stigla u Kijev u utorak, prenosi TAS S.

Tamo se delegacija sastala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Izvori TAS S-a u UN su u ponedeljak pojasnili da će misija ući u nuklearnu elektranu Zaporožje preko Kijeva i teritorije pod kontrolom Ukrajine.

Izvor UN upoznat sa detaljima misije rekao je TAS S-u u utorak da u njoj učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Severne Makedonije.

Izvor je objasnio da predstavnici Rusije i Ukrajine nisu uključeni u misiju, kako bi se obezbedila njena neutralnost i nepristrasnost.

On je takođe napomenuo da će se inspektori baviti proučavanjem nuklearne bezbednosti u elektrani, ali ne i političkim i vojnim pitanjima, navodi TAS S.

Misiju IAEA prati tim predstavnika UN, koji pružaju pomoć samo u smislu logistike, putovanja do nuklearke Zaporožje i bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar