Tim SZO napustio karantin, počinju rad u Vuhanu

PEKING – Tim naučnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) napustio je danas hotel nakon dvonedeljnog karantina u kineskom gradu Vuhanu i započeo svoju terensku istragu o poreklu pandemije KOVID 19.

Tim SZO od 13 članova snimala je uživo televizija dok su napuštali hotelski karantin i ulazili u autobus noseći maske za lice, a ispraćalo ih je hotelsko osoblje i kineski zvaničnici, prenosi CNN.

Oni će sada započeti istragu o poreklu epidemije KOVID -19 u Vuhanu krajem 2019. godine, za koju vlada veliko interesovanje, a za CNN je juče holandski virolog i član tima Marion Kopmans rekla da da su oni svesni očekivanja koje svetska javnost ima za njihovo istraživanje.

„Svesni smo toga, zaista se trudimo da budemo usresređeni na činjenice, mi smo naučnici, nismo političari, pokušavamo da ovo zaista posmatramo iz naučne perspektive“, rekla je Kopmans.

Ona je naglasila da je deo toga napuštanje svih unapred stvorenih predrasuda o tome kako se virus razvijao i širio, da bi se pronašli stvarni dokazi i krenulo odatle, a potvrdila je i da je tim proveo poslednje dve nedelje u međusobnim video pozivima i sa kineskim naučnicima kako bi razmenili mišljenja o tome šta je do sada poznato.

„Mislim da zaista moramo svi pokazati strpljenje , ako pogledate neke od ranijih potraga za poreklom epidemija, trebale su godine da se završe“, rekla je Kopmans za CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.