U trendu

Tonga: Velika steta od cunamija izazvanog erupcijom vulkana

SIDNEJ – Tri manja ostrva arhipelaga Tonga pretrpela su ozbiljnu štetu od talasa cunamija, saopštili su danas državni zvaničnici i predstavnici Crvenog krsta.

Humanitarni zvaničnici UN izveštavaju da je oko 84.000 ljudi, više od 80 odsto stanovništva Tonge pogođeno erupcijom vulkana, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, i potvrdio tri smrtna slučaja, povrede, gubitak domova i zagađenu vodu.

Komunikacione veze su u prekidu u državi Tonga još od subotnje erupcije, ali brodovi sa pomoći su danas ipak uspeli da stignu do ostrva Nomuka, Mango i Fonoifua gde su se naselja uz obalu našla na udaru talasa visine i do 15 metara, rekla je Kejti Grinvud, šefica delegacije Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za Pacifik, prenosi AP.

Dižarik je rekao da su „sve kuće uništene na ostrvu Mango, samo dve kuće su ostale na ostrvu Fonoifua, sa velikom štetom na ostrvu Nomuki“ i potvrdio da je u toku evakuacija žitelja ovih ostrva.

On je rekao da su najhitnije humanitarne potrebe bezbedna voda, hrana i neprehrambeni artikli, a glavni prioriteti su ponovno uspostavljanje komunikacionih veza i usluga, uključujući međunarodne telefonske linije i internet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar