Tramp kao da Evropi šalje poruku: „Crkni“!

Dosadašnje ponašanje novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa je takvo kao da Evropi šalje poruku – „Crkni!“, piše magazin „Politiko“.

Analizirajući Trampove nedavne izjave o „katastrofalnim greškama Angele Merkel“, „zastarelom NATO paktu“, „pametnom Bregzitu““ i o tome da je „EU nemački instrument“, magazin navodi da u ovom trenutku nije preterano reći da gotovo svi u Evropi čekaju Trampa sa osećajem nelagodnosti, osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u njemu vide idola.

„Politiko“ ističe da je Tramp američki predsednik od koga evropski establišment zazire više nego što je to bio slučaj i sa Ronaldom Reganom i Džordžom Bušom.

Štaviše, Tramp još nije ni seo u fotelju u Ovalnom kabinetu, a mnogi ga već proglašavaju najopasnijim predsednikom Amerike u istoriji.

Njemu se zamera što nema političko iskustvo (čak su i Buš i Regan imali nešto političkog delovanja pre nego što su postali predsednici), dok Tramp smatra da je to zapravo njegova najveća prednost, jer će tako „američki neprijatelji teže pročitati i predvideti njegove poteze“.

Međutim, „Politiko“ piše da Tramp kao političko iznenađenje možda i nije loša stvar, ali kao problem ističe činjenicu da je milijarder velika misterija kako za SAD, tako i za njene saveznike.

Zbog toga se Evropa s pravom pita da li je Donald Tramp čovek na koga se može osloniti, ali na to pitanje još niko ne zna odgovor.

„Politiko“ ocenjuje da Trampove izjave svakako ne pomažu. NATO i EU su poslednjih 60 godina bili srce transatlantske bezbednosti i robne razmene, a novi američki predsednik, bar ako je suditi po njegovim izjavama, smatra ih zastarelim institucijama.

„Ako će te Trampove reči biti vodilja američke spoljne politike, onda je jasno da Zapad očekuju velike promene kakve nisu viđene još od Drugog svetskog rata“, navodi „Politiko“.

Magazin piše i da je pitanje da li Tramp zna da neke članice NATO, na primer baltičke države koje se graniče s Rusijom, imaju većih problema od razbijanja terorističkih organizacija širom sveta.

Druga stavka koju američki mediji zameraju Trampu jeste njegov prijateljski stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Politiko“ napominje da je Trampov plan za smirivanje tenzija s Rusijom „izrazito problematičan“.

„Budući predsednik SAD uveliko nudi Putinu ukidanje sankcija u slučaju da Rusi smanje arsenal nuklearnog oružja. A tu se onda otvara put za priznavanje ruske aneksija Krima. Kakva je to poruka Estoniji, Letoniji i Litvaniji? Kako Talin, Riga i Viljnus mogu da imaju poverenja u takve saveznike? Hoće li ih Tramp ostaviti na cedilu u slučaju moguće ruske agresije?“, navodi „Poliltiko“.

Britanski konzervativni zastupnik i unuk Vinstona Čerčila, Nikolas Soums ostao je u blagom šoku kada je pročitao intervju u „Tajmsu“, što ga je navelo da odmah na Tviteru izrazi svoje mišljenje.

„Trampov prvi zadatak je da pokaže da nije naivac. Poznata je Putinova namera da uništi transatlantski savez i oslabi EU, a Tramp je, nažalost, prihvatio njegovu igru…Uostalom, ruska državna televizija je najbolje opisala taj intervju. Rekli su da je to Trampov šamar Zapadu“, napisao je rezignirani Soums.

„Politiko“ navodi i da Trampova „entuzijastična reakcija o Bregzitu“ nije prošla nezapaženo među briselskim diplomatama, ali ni u Parizu i Berlinu.

„Procena novog predsednika SAD da će se EU raspasti navodi na mišljenje da SAD prvi put posle Drugog svetskog rata Evropu vide kao ne samo kao problem, već i kao rivala! A koliko juče bili su saveznici i prijatelji“, piše „Politiko“, i izražava nadu da će se „predsednik Tramp distancirati od biznismena Trampa“.

Ipak, dosadašnje ponašanje američkog predsednika kao da Evropi šalje poruku: Crkni, navodi magazin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.