U trendu

Tramp najavljuje kandidaturu za Belu kuću 2024.

VAŠINGTON – Bivši predsednik SAD Donald Tramp nagovestio je u nedelju, u govoru na konferenciji Konzervativne političke akcije (CPAC), još jednu kandidaturu za Belu kuću 2024. godine, ponavljajući svoje tvrdnje da su demokrate „ukrale“ izbore 2020. godine, prenosi Rojters.

CNN navodi da je Tramp za govornicom CPAC u Orlandu na Floridi pokušao da povrati svoju ulogu i obezbedi uticaj u Republikanskoj stranci pred međuizbore 2022. godine.

„Daleko od toga da je naše neverovatno putovanje gotovo. Pobedićemo, a Amerika će biti i jača i veća nego pre“, poručio je Tramp.

Iako u stranci ima istaknute kritičare, većina čelnika republikanaca stala je tokom konferencije u Orlandu uz Trampa, dok su državni i lokalni partijski zvaničnici krenuli da osuđuju republikanske poslanike koji su podržavali njegov opoziv, navodi američka televizijska mreža.

CNN prenosi da je Tramp pobedio i u nezvaničnoj anketi među učesnicima CPAC-a kada su ih pitali koga vide kao predsedničkog kandidata Republikanske stranke 2024. godine, ali da ti rezultati sugerišu i da postoji interesovanje za druge potencijalne kandidate.

Sprovedene su dve ankete, jedna koja je sadržala Trampovo ime kao mogućeg kandidata i druga koja nije.

U anketi sa Trampom, 55 odsto prisutnih izrazilo je podršku bivšem predsedniku kao svog kandidatu za izbore 2024. godine, a 21 odsto njih podržalo je guvernera Floride Rona Desantisa, dok je u drugoj anketi koja je isključila Trampa, Desantis bio daleko ispred ostalih kandidata sa 43 odsto glasova, navodi CNN.

Tramp je takođe rekao da nema planove da formira novu stranku koja bi bila rival Republikanskoj partiji, a izveštaje da kuje planove o trećoj stranci nazvao je „lažnim vestima“, piše Glas Amerike.

Bivši predsednik oštro je kritikovao administraciju demokrate Džoa Bajdena, navodeći da je Bajden imao „najkatastrofalniji prvi mesec od bilo kog predsednika u savremenoj istoriji“ i dodao da se „za kratkih mesec dana stiglo od Amerike prvo do – Amerike na zadnjem mestu“.

Tramp je obećao da će voditi kampanju za „snažne, odlučne republikanske lidere“ kako bi povratili kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom na izborima 2022, a zatim i Belom kućom, dve godine kasnije.

Bivši predsednik nije direktno pomenuo upad stotina svojih pristalica u zgradu Kongresa 6. januara, kada je nastradalo petoro ljudi, niti proces opoziva, na osnovu optužnice da je podstakao svoje pristalice da odu u Kongres i pokušaju da spreče potvrdu Bajdenove pobede.

Međutim, Tramp je po imenu pomenuo svih 10 republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali za njegov opoziv i svih sedmoro senatora koji su glasali da ga osude. “Otarasite ih se!“, zahtevao je Tramp.

Bivši predsednik je napao Bajdena zbog desetina uredbi koje je doneo, novih direktiva koje su poništile Trampovu imigracionu politiku kako bi se migranti sprečili da prelaze američko-meksičku granicu, i pozvale na ponovno pridruživanje SAD Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i međunarodnom Pariskom klimatskom sporazumu.

Trampove pristalice su zviždale i negodovale na pominjanje da se Bajden pridružio Pariskom sporazumu.

Tramp je, takođe, zahtevao da Bajden otvori škole širom zemlje, optužujući ga za lojalnost sindikatu nastavnika i napao predloženi paket pomoći pogođenima pandemijom u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara, navodeći da će veliko parče „otići demokratskim gradovima sa lošom upravom.“

Nastup na CPAC je prvo Trampovo pojavljivanje u javnosti od izlaska iz Bele kuće 20. januara.

CPAC je jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja konzervativaca i održava se u momentu kada se odlučuje kuda će ići Republikanska stranka – da li će se distancirati od bivšeg predsednika ili ostaje uz njega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar