najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Tramp ne navodi direktno da li je odobrio „majku svih bombi“

Američki predsednik Donald Tramp nije direktno odgovorio da li je potpisao odobrenje za ispaljivanje najveće nenuklearne bombe u istoriji ratovanja, koja je u četvrtak uveče bačena na teritoriju u Avganistanu koju kontroliše Islamska država.

On je kratko odgovorio da svi znaju šta se desilo, a da on odobrava poteze vojske, prenosi N1.

„Svi tačno znaju šta se desilo. Tako da ono što ja radim jeste da odobravam poteze naše vojske. Mi smo im dali punu autorizaciju, i to je ono što mi radimo“, rekao je Tramp u odgovoru na pitanje da li je odobrio napad.

Ranije je potvrđeno da je general američkih snaga u Avganistanu Džon Niklson odobrio, odnosno potpisao bombardovanje postrojenja Islamske države, a napad je autorizovao i glavni komandant tih snaga Džozef Votel.

Vazdušne snage vojske SAD-a ispalile su MOAB GBU-43/B, koja je dobila nadimak „majka svih bombi“. Teška je 9,5 tona, a bačena je u Nangrahar provinciju na istoku Avganistana. Pentagon trenutno radi na proceni štete koju je bomba napravila.

CNN navodi da je Tramp nešto ranije potpisao dozvolu američkim snagama u inostranstvu da deluju nezavisno na bojnom polju, što prema njegovim rečima „deluje neverovatno dobro u borbi protiv Islamske države“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike