Tramp ne navodi direktno da li je odobrio „majku svih bombi“

Američki predsednik Donald Tramp nije direktno odgovorio da li je potpisao odobrenje za ispaljivanje najveće nenuklearne bombe u istoriji ratovanja, koja je u četvrtak uveče bačena na teritoriju u Avganistanu koju kontroliše Islamska država.

On je kratko odgovorio da svi znaju šta se desilo, a da on odobrava poteze vojske, prenosi N1.

„Svi tačno znaju šta se desilo. Tako da ono što ja radim jeste da odobravam poteze naše vojske. Mi smo im dali punu autorizaciju, i to je ono što mi radimo“, rekao je Tramp u odgovoru na pitanje da li je odobrio napad.

Ranije je potvrđeno da je general američkih snaga u Avganistanu Džon Niklson odobrio, odnosno potpisao bombardovanje postrojenja Islamske države, a napad je autorizovao i glavni komandant tih snaga Džozef Votel.

Vazdušne snage vojske SAD-a ispalile su MOAB GBU-43/B, koja je dobila nadimak „majka svih bombi“. Teška je 9,5 tona, a bačena je u Nangrahar provinciju na istoku Avganistana. Pentagon trenutno radi na proceni štete koju je bomba napravila.

CNN navodi da je Tramp nešto ranije potpisao dozvolu američkim snagama u inostranstvu da deluju nezavisno na bojnom polju, što prema njegovim rečima „deluje neverovatno dobro u borbi protiv Islamske države“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.