Tramp i Netanijahu o pretnjama Irana, mirovnom sporazumu…

Američki predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarali su o pretnjama Irana i složili se da mirovni sporazum Irana i Palestinaca mora da bude postignut „direktnim pregovorima“, saopštila je Bela kuća.

U telefonskom razgovoru oni su se „dogovorili da nastave bliske konsultacije o nizu regionalnih pitanja, uključujući i pretnje koje predstavlja Iran“, kaže se u saopštenju što, kako primećuje AFP, predstavlja signal oštrijeg stava nove administracije prema Teheranu.

Tramp je takođe pozvao Netanijahua da poseti Vašington početkom februara.

Prethodno je kancelarija izraelskog premijera objavila da je Tramp pozvao Netanijahua na sastanak u Vašington u februaru, a da će tačan dan posete biti utvrđen narednih dana.

„Lideri su razgovarali o nuklearnom sporazumu s Iranom, mirovnom procesu sa Palistincima i drugim pitanjima“, preneo je AFP.

Netanijahu je izrazio želju da blisko sarađuje sa Trampom u uspostavljanju „zajedničke vizije sa ciljem unapređenja mira i bezbednosti u regionu“.

Tramp je u Beloj kući izjavio da je imao „veoma prijatan“ razgovor sa izraelskim premijerom, ne navodeći detalje.

Tokom kampanje, Tramp je obećao snažnu podršku Izraelu i poručio da će priznati Jerusalim kao glavni grad jevrejske države, uprkos njegovom spornom statusu, podsetio je Glas Amerike.

Izrael je ranije u toku dana izdao građevinske dozvole za više od 560 stambenih jedinica u tri naselja u istočnom Jerusalimu.

Zamenik gradonačelnika Meir Turgeman, predsedavajući odbora za urbanizam, izjavio je za Izraelski radio da je proces izdavanja bio zaustavljen dok se čekalo da administracija Baraka Obame napusti položaj.

Obama je bio kritičar izgradnje izraelskih naselja, baš kao i njegovi prethodnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.