U trendu

Tramp pobedio u Ohaju i Ajovi, Bajden u Minesoti

Predsednik SAD, republikanac Donald Tramp pobedio je kandidata demokrata Džozefa Bajdena u saveznoj državi Ohajo, jednoj od najvažnijih za ishod izbora.

Ohajo ima naročit značaj na predsedničkim izborima jer su stanovnici te države Srednjeg Zapada glasali za pobednika na svim predsedničkim izborima od 1900. godine, osim 1944. i 1960. godine.

Uz to, Ohajo ima i takoreći sudbonosan značaj za republikance pošto nijedan njihov kandidat za više od 150 godina postojanja stranke nije pobedio na predsedničkim izborima bez osvajanja te savezne države.

Uz Ohajo, agencija Asošiejted pres proglasila je pobedu Trampa i u Ajovi, takodje jednoj od važnih država od kojih zavisi ishod izbora (swing states).

Tramp je uzeo i Montanu, što je bilo očekivano, a prethodno i 18 saveznih država u kojima se pobeda republikanca nije dovodila u pitanje.

Pobedom u Ohaju, Ajovi i Montani Tramp je „dobio“ još 27 elektora i sada ima 145.

Njegov protivkandidat Bajden osvojio je Minesotu i Havaje, čime je „dobio“ još 14 elektora i sada ima 223.

Minesota je bila smatrana mogućim poprištem bitke, iako je Bajden važio za favorita.

Bajden je prethodno osvojio 16 država i Distrikt Kolumbija.

Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.

U svim preostalim ključnim saveznim državama, Tramp i Bajden vode neizvesnu trku.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

U Nebraski je Tramp za sada „dobio“ tri od pet elektora, dok pobednik u preostale dve izborne jedinice još nije poznat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.