U trendu

Tramp: Pregovori s talibanima su mrtvi

VAŠINGTON – Predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su američki razgovori s talibanima u Afganistanu „mrtvi“.
Upitan o razgovorima, Tramp je odgovorio: „Oni su mrtvi. Oni su mrtvi. Što se mene tiče, mrtvi su“.
Izaslanik SAD Zalmaj Halilzad pregovarao je gotovo godinu dana sa talibanskim političkim krilom u Dohi.

Činilo se da će to biti neposredan dogovor o okončanju najdužeg američkog rata, ali se poslednjem trenutku situacija promenila, prenosi AP.

Tramp je u subotu uveče na svom Tviter nalogu napisao da je otkazao svoj planirani sastanak sa talibanima i avganistanskim liderima u Kamp Dejvidu.
Pobunjenici sada obećavaju još krvoprolića. Avganistanska vlada ostaje uglavnom na marginama američkih mirovnih napora. I dok se Trampova predizborna kampanja zagreva, njegova namera da povuče preostalih 14.000 američkih trupa iz Afganistana za sada ostaje neispunjena, navodi agencija.

Američka vojska verovatno će ubrzati tempo operacija u Avganistanu zbog povećanja broja napada talibana, najavio je šef Američke centralne komande, general Kenet Mekenzi tokom posete toj zemlji, prenosi Glas Amerike.

Mekenzi je ocenio da su talibani napravili grešku u mirovnim pregovorima, izvođenjem niza napada, među kojima je i prošlonedeljni u kojem je ubijen američki vojnik.

Predsednik Donald Tramp je zbog toga otkazao planirane mirovne pregovore sa liderima talibana i avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, što je povećalo neizvesnost u pogledu planova američke administracije da okonča dugogodišnji vojni angažman u Avganistanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar