U trendu

Tramp privatnim avionom pošao za Njujork, gde je uoči njegove predaje pojačano obezbeđenje

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ukrcao se danas u svoj privatni avion i odleteo sa Floride prema Njujorku, gde bi trebalo da se preda vlastima i da mu se sudi, a najveći grad u zemlji pojačao obezbeđenje i upozorio potencijalne protrampovske demonstrante da Njujork „nije igralište“ za istresanje njihovog „neosnovanog gneva“.

Protiv Trampa je u Njujorku podignuta optužnica zbog davanja novca bivšoj porno zvezdi Stormi Danijel (Stormy Daniels) i bivšem Plejbojevom foto-modelu Karmen Mekdugal (Karmen McDougal) kako, u vreme njegove predsedničke kampanje 2016. godine, ne bi govorile o preljubama koje je imao sa njih dve.

Tramp i njegove pristalice smatraju da se radi o politički motivisanom postupku, s obzirom da se on ponovo kandidovao za predsednika SAD, a podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika koji se kandidovao da to  ponovo bude bez presedana je u američkoj istoriji.

Na putu od njegovog imanja Mar-a-Lago na Floridi do piste sa parkiranim plavim boingom 757, na kojem krupnim zlatnim slovima piše „Tramp“, nekadašnjeg šefa države uživo su snimale nacionalne televizije, i pratile su ga, uz klicanje, pristalice sa tranparentima.

Potpuno drugačija scena je u Njujorku, gde je Tramp izgradio karijeru biznismena nacionalnog kalibra, ali i postao duboko nepopularan kada je ušao u politiku.

Kada stigne u Njujork, Tramp planira da prenoći u svom Tramp Taueru, a onda da se sutra preda vlastima kako bi se popodne pojavio pred sudom.

Njujorški zvaničnici za sada ne vide veliki priliv ljudi, kakav se desio u Vašingtonu pred juriš pobunjene mase na Kapitol, sedište američkog Kongresa, 6. januara 2021. usled tvrdnji da je zbog tobožnjeg nameštanja izbornih rezultata Tramp ostao bez drugog predsedničkog mandata a predsednik postao Džozef Bajden (Joseph Biden).

Svejedno, njujorške vlasti su upozorile da posedovanje oružja u nekim delovima grada, uključujući okolinu sudova predstavlja krivično delo.

„Bez obzira što možda ima agitatora koji razmišljaju o tome da dođu sutra u naš grad, naša poruka je prosta i jasna: kontrolišite se“, rekao je gradonačelnik Njujorka Erik Adams (Eric Adams) i dodao: „Njujork je naša kuća, nije igralište na kojem ćete istresati svoj neosnovani gnev. Mi smo najbezbedniji veliki grad u Americi jer mi u Njujorku poštujemo vladavinu prava“.

Tramp Tauer je danas otvoren, ali vlasti planiraju da zatvore okolne ulice dok Tramp u zgradu ulazi i izlazi iz nje, a postavljeno je i dodatno obezbeđenje. Obezbeđen je i sprat u zgradi suda na Menhetnu gde se nalazi sudnica u kojoj bi Tramp sutra trebalo da se pojavi.

Neki od najžešćih Trampovih pristalica, poput republikanske zastupnice u Predstavničkom domu Merdžori Tejlor Grin (Marjorie Taylor Greene) iz Džordžije, planiraju okupljanje u Njujorku sutra pre podne, verovatno pre no što Tramp bude izveden pred sudiju, a Erik Adams je, što je neuobičajeno, prozvao Grinovu po imenu.

„Mada ne dobijamo izričite pretnje, osobe poput Merdžori Tejlor Grin, poznate po raspirivanju dezinformacija i govoru mržnje, stavile su do znanja da dolaze u grad. Pa, dok ste u gradu, ponašajte se najbolje moguće“, rekao je Adams.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.