U trendu

Tramp razgovarao sa saudijskim princom Muhamedom

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je danas sa sinom saudijskog kralja Salamana, princom Muhamedom bin Salamom o jačanju bilateralnih odnosa i regionalnim pitanjima od obostranog interesa.

Tramp i princ Muhamed (31), drugi u redu za tron u Saudijskoj Arabiji, najpre su se rukovali, a potom se pridružili saudijskim i američkim zvaničnicima na ručku u Beloj kući.

On je najviši saudijski zvaničnik koji je posetio SAD od izbora izbora Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.

Princ Muhamed pokrenuo je reforme pod nazivom „Vizija 2030“, a njihov cilj je da se diverzifikuje saudijska ekonomija i smanji njena zavisnost od nafte.

Odnosi Saudijske Arabije i SAD, saveznika više od sedam decenija, pogoršali su se za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, posebno u pogledu sirijskog pitanja i odluke Vašingtona da ne preduzima vojnu intervenciju velikih razmera.

Saudijski ministar inostranih poslova Adel al-Džubeir izrazio je uverenje da će se Trampova administracija više angažovati u regionu.

Princ Muhamed odlazi u SAD dok njegov otac, kralj Salman, boravi u Aziji, na turneji čiji je cilj jačanje ekonomskih odnosa i promocija investicija sa azijskim zemljama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar