U trendu

Tramp se sastao sa Netanjahuom, najavio mir Izraela sa još pet, šest zemalja

Predsednik SAD Donald Tramp dao je danas premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu „u znak naklonosti“ ključeve Bele kuće pošto je u pratnji supruge Sare došao u Belu kuću pred potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreina.

„Vi ste neverovatan lider već vrlo dugo“, rekao je Tramp.

Dodao je da Izrael dobija mir i da ima mnogo zemalja koje će postići takve sporazume o uspostavljanju odnosa sa jevrejskom državom, najmanje njih pet, šest koje su umorne od borbe, preneli su izraelski mediji.

„Videćete puno velikih aktivnosti. Biće mira na Bliskom istoku“, najavio je Tramp, ali nije imenovao zemlje sa kojima će se mir postići.

Osvrćući se na razlike s Izraelom oko prodaje borbenih aviona F-35 Emiratima, čemu se jevrejska država protivi, rekao je da će se to lako rešiti.

Tramp je takodje najavio novi sporazum s Iranom posle novembarskih izbora, a za Saudijsku Arabiju je rekao da će se „dogoditi velike stvari“, te da se razgovara i sa Palestincima i da će se oni pridružiti „u pravo vreme“.

Rekao je takodje da „Izrael teži miru“ i da je „čak i Bibi (Netanjahu) umoran od rata“.

U medjuvremenu su se stotine gostiju okupile u bašti čekajući početak svečanosti potpisivanja sporazuma koji su označeni istorijskim.

Mnogi nose zaštitne maske na licu iako to nije izričito zahtevano i Netanjahu i Tramp ih nisu stavili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.