U trendu

Tramp uložio veto na zakon o troškovima za odbranu

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp danas je uložio veto na zakon o troškovima za odbranu koji je dobio široku podršku u Kongresu.

Tramp je ispunio pretnje da će staviti veto na Zakon koji predvidja povećanje plate od tri odsto američkim vojnicima i izdvajanje više od 740 milijardi dolara za vojne programe i izgradnju.

Posle poraza na predsedničkim izborima od kandidata demokrata Džozefa Bajdena, Tramp je u sve većem sporu sa republikancima koji više ne podržavaju njegove napore da ospori rezultate izbora.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon sa 335 glasova za i 78 protiv, dok su ga u gornjem domu podržala 84 senatora, a 12 je bilo protiv.

O Zakonu na koji je Tramp uložio veto Predstavnički dom će ponovo glasati u ponedeljak, a Senat u utorak.

Znatno pre nego što je uložio veto, Tramp je izneo niz razloga zbog kojih neće prihvatiti zakon, navodeći izmedju ostalog da bi najviše koristi od njega imala Kina.

U današnjoj poruci Predstavničkom domu, Tramp je naveo da Zakon „ne sadrži važne mere u oblasti nacionalne bezbednosti, a sadrži odredbe koje ne poštuju veterane i vojnu istoriju SAD“.

„Zakon je suprotan naporima moje administracije da stavimo Ameriku na prvo mesto u potezima iz oblasti nacionalne bezbednosti i spoljne politike. To je poklon Kini i Rusiji. Brojne odredbe Zakona direktno su suprotne spoljnoj politici moje administracije, pogotovo mojim naporima da vratim naše vojnike kući“, naveo je Tramp.

Ako oba doma Kongresa ponovo izgalasaju zakon, ali ovaj put dvotrećinskom većinom, Trampov veto će biti poništen, što mu se nije desilo tokom četvorogodišnjeg mandata u Beloj kući.

Tramp, kome mandat ističe 20. januara, do sada je osam puta stavljao veto i on bi svaki put ostao na snazi, zahvaljujući podršci njegovih republikanaca u Kongresu.

Medjutim, sada su male šanse da Kongres neće oboriti Trampov veto pošto su i Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, i Senat, koji kontrolišu republikanci, usvojili zakon dovoljno ubedljivom većinom.

Da bi Trampov veto ostao na snazi, on mora da ubedi desetine republikanaca da promene stav i da glasaju protiv Zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.