U trendu

Tramp uoči prvih 100 dana administracije: Promene u Vašingtonu se ne dešavaju brzo

Uoči prvih 100 dana administracije Donalda Trampa, američki predsednik taj datum u njegovom predsedavanju nije ocenio kao naročito bitan.

Tramp, koji je predizbornu kampanju vodio uz obećanja instant promena, u jednočasovnom intervjuu agenciji AP indirektno je priznao da se promene u Vašingtonu ne dešavaju brzo.

U razgovoru u Ovalnoj sobi u Beloj kući, Tramp je rekao da je za posao predsednika potrebno imati „srce“.

„To je drugačija vrsta predsedavanja“, rekao je Tramp.

Tramp je zapanjio svetske lidere svojim nepredvidivošću i pričom, ali je pobrao pohvale za iznenadni napad na Siriju, navodi AP.

Iako je zadržao hrabrost i samopouzdanje trgovca, Tramp je pokazao da razume da mnoga njegova očekivanja u prvih 100 dana rada nisu ispunjena.

On je medjutim rekao i da je u pitanju „veštački rok“ koji nije mnogo značajan.

Tramp se zapitao da li bi trebalo da bude odgovoran za plan za prvih 100 dana, koji je uz pompu najavljen u završnici kampanje, tvrdeći da njegov „ugovor sa američkim biračima“ i nije bila njegova ideja.

„Neko drugi je izložio koncept plana za prvih 100 dana“, rekao je Tramp.

Nešto više od tri meseca na funkciji proteklo je u brzom upoznavanju ovog 70-godišnjaka sa svetom koji mu nije bio blizak tokom karijere u nekretninama i na realiti televiziji.

Tramp ne želi da prizna da je došlo do zastoja u vezi sa predsedničkim uredbama o spornim zabranama putovanja za državljane nekih većinski muslimanskih zemalja. Izvršenje spornih uredbi blokirale su federalne sudije.

On je medjutim priznao da funkcija vrhovnog komandanta sa sobom nosi odgovornost koju nije imao u biznisu zbog toga što mora da razmišlja o posledicama koje će njegove odluke imati po ljude, a ne samo o finansijskim implikacijama.

Prema njegovim rečima, kada je odlučivao o slanju krstarećih raketa „tomahavk“ na Siriju, kao odgovor na hemijski napad sirijskih snaga, morao je da razmišlja o riziku da će ljudi stradati.

„Sve, skoro sve što radite u vladi podrazumeva srce“, rekao je Tramp, dodajući da u poslu uopšte nije tako i da vam je „u poslu bolje bez njega“.

U prvih 100 dana administracije, kako je naveo Tramp, ostvaren je „ogroman uspeh“ u pogledu nedefinisane strategije protiv Islamske države. On je dodao i da je uštedeo stotine miliona dolara poreskih obveznika kada je u pitanju kupovina borbenih aviona F-35.

AP navodi da se Trampov stil nije promenio u odnosu na period kampanje. On i dalje tvituje u čudne sate i tako „pokreće“ ceo Vašington sa samo par reči.

Tramp je svestan načina na koji se o njemu izveštava u medijima i kaže da je iznenadjen samodisciplinom budući da je prestao da gleda ono što je negativno.

„Neke stvari ne gledam, nikada nisam mislio da sam za to sposoban. Uvek sam mislio da ću gledati“, rekao je Tramp.

Američki predsednik je posebno pohvalio svoj tim za nacionalnu bezbednost i rekao da i njegov politički tim u Beloj kući ne dobija pohvale koje zaslužuje za rad pod velikim pritiskom.

„Ovo je vrlo teško okruženje“, rekao je Tramp, dodajući da takva situacija nije obavezno nastala zbog njega.

U subotu se navršava 100 dana rada administracije Donalda Trampa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.