U trendu

Tramp upotrebio istu frazu zbog koje je Buš zažalio

Američki predsednik Donald Tramp, u svojoj poruci na društvenoj mreži Tviter, proglasio je uspeh sinoćnjih napada na Siriju porukom „Zadatak obavljen“, zbog koje je njegov prethodnik na toj funkciji Džordž Buš „zažalio“, prenose mediji u regionu.

„Sinoć je izvršen savršen udar. Zahvaljujem Francuskoj i Britaniji na mudrosti i moći njihovih armija. Rezultat nije mogao biti bolji. Zadatak izvršen“, napisao je Tramp na svom profilu na društvenoj mreži Tviter.

U maju 2003. godine tadašnji američki predsednik Džordž Buš stajao je na bini na nosaču aviona ispod velikog transparenta „Zadatak obavljen“ i tada objavio da su „okončane veće borbene operacije u Iraku“, samo šest meseci nakon početka invazije.

Međutim, pošto je rat u Iraku trajao još dugi niz godina, taj transparent je postao simbol pogrešnih procena i grešaka SAD u tom dugom i skupom sukobu, a Buš je bio izložen žestokim kritikama.

Nakon raznih objašnjenja, Bela kuća je na kraju saopštila da se fraza „Zadatak obavljen“ odnosila na to da je posada nosača obavila svoju desetomesečnu misiju, a ne na završetak vojnih zadataka u Iraku.

Buš se u oktobru 2003. godine distancirao od bilo kakve povezanosti sa porukom „Zadatak obavljen“. Prema njegovim rečima, Bela kuća nema nikakve veze sa tim transparentom.

„Sigurno je da smo platili cenu, jer nismo bili određeniji na tom transparentu“, izjavila je bivši portparol Bele kuće Dejna Perin 2008. godine, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.