Tramp uveren da je oboreni dron bio iranski i upozorava Iran

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je uveren da su američke snage oborile iranski dron kod južne obale Irana, nakon što je Teheran demantovao da je iznad Persijskog zaliva izgubio bespilotnu letelicu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Tram poručio takođe da su SAD spremne da odgovore na druge provokacije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Arakči ranije danas je demantovao da je ta zemlja izgubio bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu nakon što su SAD saopštile da je brod američke mornarice „uništio“ iranski dron.

„Nismo izgubili nikakvu bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu niti bilo gde drugde. Brinem se da je ‘US S Bokser’ greškom oborio američki dron!“, napisao je Arakči na Tviteru, aludirajući na američki ratni brod u tim strateškim vodama.

Tramp je juče izjavio da je dron leteo na oko 1.000 metara od američkog broda „US S Bokser“ i da je ignorisao „višestruke pozive da se povuče“.

Šef Bele kuće je rekao da je u pitanju još jedna neprijateljska akcija Irana, pozivajući druge zemlje da osude, kako je naveo, iranske pokušaje da naruši slobodu plovidbe i globalne trgovine na strateški važnim morskim putevima Persijskog zaliva.

(Tanjug)

Napišite komentar