U trendu

Tramp vredjao kongresmena demokrata zbog dokumenta o istrazi ruskog mešanja

Predsednik SAD Donald Tramp izvredjao je danas vodju demokrata u Odboru Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Adama Šifa u sklopu rasprave o poverljivim dokumentima republikanaca i demokrata o radu Federalnog istraşnog biroa (FBI) na istrazi ruskog mešanja u američke izbore.

Tramp je u petak odobrio objavljivanje poverljivog republikanskog dokumenta koji opisuje zloupotrebu poloşaja FBI, odnosno prismotru i prisluškivanje člana Trampovog predizbornog tima 2016. godine, Kartera Pejdşa, navodi Asošiejted pres.

I demokrate i republikanci juče su govorili da Tramp nije u pravu kada tvrdi da je taj objavljeni dokument skinuo s njega krivicu u okviru istrage mešanja Rusije u izbore na kojima je on postao predsednik.

Trampov napad na Šifa usledio je pred današnji sastanak Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, koji treba da razmotri da li da javno objavi i kontra-dokument demokrata.

Predsednik SAD je danas na Tviteru nazvao Å ifa „jednim od najvećih laÅŸova i ‘krtica’ u VaÅ¡ingtonu“, i dodao da on „mora biti zaustavljen“.

Å if je ubrzo uzvratio rekavÅ¡i da bi američki narod cenio kada bi Tramp, umesto Å¡irenja laÅŸnih optuÅŸbi po Tviteru, „isključio televizor i pomogao reÅ¡avanju krize finansiranja ili bilo čega drugog“.

Odbor za obaveštajna pitanja nije objavio dokument demokrata prošle nedelje, pošto je jedan republikanski član Odbora rekao da su potrebne revizije tog dokumenta kako ne bi bila ugroşena nacionalna bezbednost SAD.

Demokrate, uključujući njihovog lidera u Senatu Čaka Šamera, pozivaju Trampa da objavi taj njihov dokument i navode da bi njegovo odbijanje da to učini pokazalo da ima nameru da podrije istragu moguće povezanosti Trampovog izbornog štaba i Rusije, koju vodi specijalni savetnik Robert Muler.

Å if je rekao da je „vrlo moguće“ da su republikanci predvodjeni Devinom Nunjesom bili u dosluhu s Belom kućom kada su pisali poverljivi dokument na četiri strane. On je naveo da je cilj toga „podrivanje i diskreditacija FBI i Mulerove istrage“.

U republikanskom dokumentu objavljenom u petak navode se optuÅŸbe na račun FBI i američkog Ministarstva pravde zbog naloga za nadgledanje Trampovog spoljnopolitičkog savetnika u predizbornom timu Kartera PejdÅŸa, i njegovih veza s Rusima. Konkretno, FBI je na meti kritika zbog korišćenja informacija nekadaÅ¡njeg britanskog Å¡pijuna Kristofera Stila, koji je sastavio dosije o vezama Trampa, njegovih saradnika i Rusije.

Ključna optuşba u dokumentu je ta da agenti i tuşioci, kada su oktobra 2016. godine traşili od suda dozvolu za nadzor Pejdşovih komunikacija, nisu rekli sudiji da je istraşivanje koje je predstavljalo osnov za sumnju FBI finansirano iz štaba tadašnje predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta.

Pejdş je izašao iz Trampovog predizbornog štaba negde krajem leta 2016. godine.

Dokument potvrdjuje da je FBI počeo kontraobaveÅ¡tajnu istragu Trampovog izbornog Å¡taba u julu 2016. godine, nekoliko meseci pre nego Å¡to je nalog za prismotru zatraÅŸen od suda, i da je istragu podstakla informacija o Trampovom tadaÅ¡njem pomoćniku DÅŸordÅŸu Papadopulosu. On je proÅ¡le godine priznao da je lagao FBI o kontaktima koje je imao s ruskom vladom 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.