U trendu

Tramp vredjao kongresmena demokrata zbog dokumenta o istrazi ruskog mešanja

Predsednik SAD Donald Tramp izvredjao je danas vodju demokrata u Odboru Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Adama Šifa u sklopu rasprave o poverljivim dokumentima republikanaca i demokrata o radu Federalnog istražnog biroa (FBI) na istrazi ruskog mešanja u američke izbore.

Tramp je u petak odobrio objavljivanje poverljivog republikanskog dokumenta koji opisuje zloupotrebu položaja FBI, odnosno prismotru i prisluškivanje člana Trampovog predizbornog tima 2016. godine, Kartera Pejdža, navodi Asošiejted pres.

I demokrate i republikanci juče su govorili da Tramp nije u pravu kada tvrdi da je taj objavljeni dokument skinuo s njega krivicu u okviru istrage mešanja Rusije u izbore na kojima je on postao predsednik.

Trampov napad na Šifa usledio je pred današnji sastanak Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, koji treba da razmotri da li da javno objavi i kontra-dokument demokrata.

Predsednik SAD je danas na Tviteru nazvao Šifa „jednim od najvećih lažova i ‘krtica’ u Vašingtonu“, i dodao da on „mora biti zaustavljen“.

Šif je ubrzo uzvratio rekavši da bi američki narod cenio kada bi Tramp, umesto širenja lažnih optužbi po Tviteru, „isključio televizor i pomogao rešavanju krize finansiranja ili bilo čega drugog“.

Odbor za obaveštajna pitanja nije objavio dokument demokrata prošle nedelje, pošto je jedan republikanski član Odbora rekao da su potrebne revizije tog dokumenta kako ne bi bila ugrožena nacionalna bezbednost SAD.

Demokrate, uključujući njihovog lidera u Senatu Čaka Šamera, pozivaju Trampa da objavi taj njihov dokument i navode da bi njegovo odbijanje da to učini pokazalo da ima nameru da podrije istragu moguće povezanosti Trampovog izbornog štaba i Rusije, koju vodi specijalni savetnik Robert Muler.

Šif je rekao da je „vrlo moguće“ da su republikanci predvodjeni Devinom Nunjesom bili u dosluhu s Belom kućom kada su pisali poverljivi dokument na četiri strane. On je naveo da je cilj toga „podrivanje i diskreditacija FBI i Mulerove istrage“.

U republikanskom dokumentu objavljenom u petak navode se optužbe na račun FBI i američkog Ministarstva pravde zbog naloga za nadgledanje Trampovog spoljnopolitičkog savetnika u predizbornom timu Kartera Pejdža, i njegovih veza s Rusima. Konkretno, FBI je na meti kritika zbog korišćenja informacija nekadašnjeg britanskog špijuna Kristofera Stila, koji je sastavio dosije o vezama Trampa, njegovih saradnika i Rusije.

Ključna optužba u dokumentu je ta da agenti i tužioci, kada su oktobra 2016. godine tražili od suda dozvolu za nadzor Pejdžovih komunikacija, nisu rekli sudiji da je istraživanje koje je predstavljalo osnov za sumnju FBI finansirano iz štaba tadašnje predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta.

Pejdž je izašao iz Trampovog predizbornog štaba negde krajem leta 2016. godine.

Dokument potvrdjuje da je FBI počeo kontraobaveštajnu istragu Trampovog izbornog štaba u julu 2016. godine, nekoliko meseci pre nego što je nalog za prismotru zatražen od suda, i da je istragu podstakla informacija o Trampovom tadašnjem pomoćniku Džordžu Papadopulosu. On je prošle godine priznao da je lagao FBI o kontaktima koje je imao s ruskom vladom 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.