U trendu

Tramp vršio pritisak na Džordžiju da pronađe prevaru

ATLANTA – Dok su izborni zvaničnici u Džordžiji verifikovali potpise na kovertama sa glasačkim listićima birača koji su glasali u odsustvu u jednom okrugu Atlante, predsednik Donald Tramp vršio je pritisak na glavnog istražitelja da pronađe prevaru i rekao da će to od istražitelja napraviti nacionalnog heroja.

Poziv obavljen u decembru, sa kojim je upoznata osoba koja je govorila pod uslovom da ne bude imenovana kako bi opisala osetljivu prirodu diskusije, još je jedna karika u lancu nezabeležene kampanje pritiska koju je Tramp vodio na državne zvaničnike u pokušaju da poništi rezultate novembarskih izbora na kojima je izgubio od demokrate Džoa Bajdena, preneo je AP.

To je jedan od najmanje tri telefonska poziva, održana tokom mesec dana od početka decembra do početka januara, u kojem je Tramp tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije u pokušaju da preokrene izbore – da bi svaki put bio odbijen.

Tramp je izgubio od Bajdena u Džordžiji sa 11.779 glasova.

Poziv istražitelju prethodio je Trampovom pozivu upućenom državnom sekretaru Džordžije Bredu Rafenspergeru od 2. januara u kojem je zatražio od izbornih zvaničnika da pronađu dovoljno glasova kako bi poništili Bajdenovu pobedu u toj državi.

Do toga je došlo dok su izborni zvaničnici pregledali potpise na kovertama sa glasačkim listic´ima u odsustvu u okrugu Kob, preneo je Glas Amerike.

Tokom procesa revizije više od 15.000 potpisa, nisu utvrđeni slučajeve prevare.

Biro za istrage u Džordžiji pomagao je u sprovođenju revizije potpisa.

Tramp i njegovi saveznici mesecima iznose lažne tvrdnje o postupku verifikacije potpisa u Džordžiji za glasačke listiće u odsustvu i o rezultatima izbora u novembru, navodi AP.

Između ostalog, zahtevali su reviziju podudaranja potpisa.

Bela kuća nije komentarisala izveštaje od subote uveče.

O pozivu je u subotu prvi put izvestio „Vašington post“, koji je rekao da neće objaviti ime istražitelja, koji im nije odgovorio na zahteve za komentar, zbog rizika od pretnji i uznemiravanja upućenih izbornim zvaničnicima.

Razni zvaničnici za izbore širom zemlje i Trampov bivši ministar pravde Vilijem Bar, rekli su da na izborima nije bilo raširene prevare.

Rafensperger i drugi zvaničnici u Džordžiji više puta su osporili Trampove lažne tvrdnje o izborima i rekli da su oni sprovedeni slobodno i pošteno.

Kongres je potvrdio Bajdenovu pobedu u Elektorskom koledžu rano u četvrtak – nekoliko sati nakon što je nasilna masa protrampovih izgrednika upala na Kapitol hil.

U drugom pozivu, početkom decembra, Tramp je vršio pritisak na guvernera Džordžije Brajana Kempa da naredi posebnu sednicu zakonodavnog tela te američke države kako bi bila oborena Bajdenova pobeda u njoj.

Kemp je to odbio.

Tramp je više puta kritikovao Rafenspergera i Kempa, obojicu kolega republikanca, i druge za koje je smatrao da mu stoje na putu da preokrene poraz na izborima.

U prošlonedeljnom telefonskom razgovoru sa Rafenspergerom, Tramp je pozvao državnog sekretara da promeni overene rezultate.

„Sve što želim da uradim je ovo. Samo želim da pronađem 11.780 glasova, što je za jedan više nego što imamo“, rekao je Tramp.

„Jer mi smo pobedili u državi“, dodao je on.

Rafensperger je rekao u odgovoru: „Predsedniče Tramp, imali smo nekoliko parnica i morali smo da odgovorimo na sudu na tužbe i sporove. Ne slažemo se da ste pobedili“.

Pravni stručnjaci rekli su da se pozivom postavljaju pitanja o mogućim povredama izbornog zakona od strane Trampa, a nekoliko demokrata u državi zatražilo je istragu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.