Tramp zagrmeo na Tviteru: Zaustavite brojanje

Nije ga bilo celu noć, ali Donald Tramp se danas oglasio na Tviteru, koji je kratko napisao: ‘Zaustavite brojanje’

Ipak, nejasno je gde želi da se zaustavi brojanje glasova, jer u nekim državama kaska za Bajdenom i veoma mu treba prelazak u vođstvo ako želi novi mandat. Uz to, traži i da se zaustavi brojanje glasova koji su legalno stigli u biračke odbore.

Novi rezultati u pojedinim državama, koji bi mogli da otkriju narednog predsednika, biće poznati kasnije danas i sutra rano ujutru.

Prema procenama medija, Bajden vodi sa 264 glasova elektora, dok republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp ima 214, što znači da Bajdenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za ulazak u Belu kuću.

Međutim, podaci još nisu konačni, a i dalje treba da se prebroji stotine hiljada glasova u ključnim saveznim američkim državama.

Jedna od njih je Nevada, koja nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bajdenovu pobedu.

Tramp je već preduzeo pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat, odnosno u Pensilvaniji, Mičigenu i Džoržiji, čime je postavljen temelj za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora.

Takođe, Republikanska partija iz Nevade potvrdila je da planira da podnese tužbu u toj saveznoj državi jer je, kako tvrdi, glasalo oko 10.000 ljudi koji više ne žive u Nevadi, a republikanci traže i ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu.

Trampov štab takođe pokušava da interveniše u slučaju Pensilvanije na Vrhovnom sudu koji se bavi pitanjem da li glasački listići dobijeni do tri dana nakon izbora mogu da se broje, rekao je zamenik menadžera kampanje Džastin Klark.

Republikanci su najavili i da će tražiti ponovno brojanje u Viskonsinu, državi u kojoj je AP takođe juče proglasio Bajdena za pobednika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.