Tramp zvanično optužen za zloupotrebu i opstrukciju

Američki Kongres je objavio da će proces impičmenta protiv predsednika SAD Donalda Trampa biti pokrenut po dve tačke — zloupotrebi položaja i ometanje istrage Kongresa.

„Prva tačka je zloupotreba položaja. Kršenje zakona koje zaslužuje opoziv je kada predsednik koristi ovlašćenja svoje javne funkcije radi lične koristi…“, rekao je predsedavajući odbora za pravosudna pitanja Džerold Nadler.

Prema njegovim rečima, upravo to je Tramp učinio kada je „vršio pritisak na Ukrajinu kako bi se ona mešala u predsedničke izbore 2020. godine“. Tramp je, pri tome, mešao u tok istrage koju su pokrenule demokrate u Kongresu.

„To daje osnov za drugu tačku – ometanje istrage Kongresa“, istakao je Nadler.

Nadler je dodao da će odbor za pravosuđe ove nedelje razmotriti ove tačke kako bi Predstavničkom domu izneo svoje preporuke o opozivu. U slučaju da Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate izglasao opoziv Trampu, slučaj će preći u Senat. Pri tome su, demokrate, koje kontrolišu odbore koji se bave istragom, više puta odbijale da pozovu svedoke koje su predlagali republikanci, pozivajući samo one koje su smatrali neophodnim.

Bela kuća odbila je da učestvuje u raspravi. Predstavnici Bele kuće izjavili su da računaju na pošten proces u Senatu koji kontrolišu republikanci, nakon što demokrate izglasaju opoziv Trampu u Predstavničkom domu.

Uskoro opširnije…

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.